Ob včerajšnjem obisku Ljudskega vrta je bilo očitno, da je vsa Štajerska v velikem pričakovanju. Še najmanj vznemirjenja je bilo čutiti okrog ekipe. Že med tednom se niso ukvarjali s tem, kako bo Uefa odločila o pritožbi Legie Varšava. Po zavrnitvi pritožbe je očitno, da bo za Maribor navijalo pol Poljske, saj so vsi zelo nastrojeni proti Škotom. Maribor v pripravah deluje po ustaljenem ritmu z analizo Celtica in uigravanjem taktičnih zamisli strokovnega štaba. Ni evforije in obremenjenosti z ligo prvakov. Evropsko ligo imajo zagotovljeno do decembra, a želijo si stopničko višje – ligo prvakov.

Trener Maribora Ante Šimundža je pred izzivom kariere. Pred 15 leti je z golom proti Lyonu na povratni tekmi v Ljudskem vrtu priigral Mariboru nastop v ligi prvakov, v kateri je nato že na prvi tekmi z zadetkom v Kijevu proti Dinamu poskrbel tudi za prvo in doslej edino slovensko zmago v elitnem klubskem tekmovanju. Zdaj ima v dveh tekmah s Celticom iz Glasgowa življenjsko priložnost, da se podpiše pod drugo štajersko pravljico. Med tema dvema dogodkoma ne vidi vzporednic. »Če vam povem po pravici, mi misli med pripravami na Celtic niso uhajale v leto 1999. Takrat sem bil igralec, zdaj sem trener, torej je razlika očitna. Vsi smo osredotočeni na priprave, torej tisto, kar nas čaka, in ne tisto, kar je bilo. Ne le klub, v katerem smo zelo ambiciozni, a tudi realni, ampak ves Maribor z navijači si zelo želi ligo prvakov,« je trdno na realnih tleh Ante Šimundža.

O taktičnem načrtu ni govoril veliko. Pripravljene ima tri različice glede na postavitev nasprotnika. Po okusu navijačev in nosilcev igre je tista, v kateri prvi umetnik Ibraimi igra v sredini zvezne vrste takoj za napadalcem. »Očitno je, da novemu in mlademu trenerju Ronnyju Deili še ni povsem uspelo uveljaviti svojih idej v Celticu, a to ne pomeni, da nas čaka kaj lažje delo. Stavi na skandinavski slog z veliko agresivnosti, dinamike, teka in hitrosti. Ne glede na to, kdo je trener, je Celtic klub s tradicijo in imenom v Evropi. Naša želja je prikazati odlično predstavo in imeti kanček sreče,« je dodal Šimundža. Osnovni cilj je ne prejeti gola, kar pomeni, da je ugoden izid 0:0, saj je Maribor na gostovanjih izjemno nevaren iz protinapadov.

Maribor so zelo otepa vloge favorita in se raje postavi kot avtsajder, čeprav je očitno, da slovenski prvak napreduje, Celtic pa pada. Glede na kriterija, kot sta proračun in dosedanji dosežki, vsi v klubu vlogo favorita prepuščajo Celticu. »Celtica ne smemo vrednotiti po izidu 1:6 proti Legii. Poraz 1:4 Varšavi je splet nesrečnih okoliščin in bi ga lahko primerjal s sobotno tekmo v Celju, ko je nam šlo vse narobe, tekmecu pa odlično. Ne glede na 1:6 ostaja Celtic odličen evropski klub z bogato tradicijo,« je v imenu slačilnice spregovoril Dare Vršič. Pred 15 leti je bil v Ljudskem vrtu v spremstvu očeta kot strasten navijač kluba, med igralci pa še posebej današnjega trenerja Šimundže. »Tedaj si nisem mislil, da bom z Mariborom igral za vstop v ligo prvakov. Imamo enkratno priložnost, motivacija je na najvišji ravni. Maribor na ligo prvakov čaka že 15 let in verjamem, da smo se sposobni uvrstiti vanjo. Glede na uspeha na tekmah proti Hibernianu in Glasgow Rangersom je očitno, da Mariboru ležijo škotska moštva. V tretje gre rado. Pričakujem le še delček sreče na naši strani. Če bomo vsi maksimalno zbrani in izpolnjevali navodila trenerja, ne bo težav,« je končal Vršič.