Oblasti v Pjongjangu so odprle nogometno šolo, ki jo obiskuje 200 najbolj obetavnih dečkov in deklic v starosti od devet do 11 let. Akademijo je ustanovil severnokorejski voditelj Kim Jong Un, ki je velik zaljubljenec v nogomet.

Člani severnokorejske nogometne zveze so zato zadnje mesece po vsej državi organizirali posebne nogometne tabore, da bi izbrali 200 najbolj obetavnih mladih žogobrcev in to vse v upanju, da se med njimi morda skriva nov Leo Messi, štirikratni dobitnik zlate žoge za najboljšega nogometaša na svetu.

Messija iščejo med otroki, ki bodo lahko gledali nogometne tekme iz svetovnih lig

"Zakaj pa ne? Vsi si želijo igrati kot Messi. Morda se med našimi izbranci skriva bodoča zvezda svetovnega nogometa," je dejala vodja projekta Han Un Gjong in dodala, da je Messi daleč najbolj priljubljen nogometaš v Severni Koreji.

Otroci bodo v šoli poleg nogometnih veščin pridobili tudi formalno izobrazbo, ob tem pa bodo imeli priložnost gledati številne tekme iz vseh svetovnih lig, do česar običajni smrtniki v Severni Koreji nimajo dostopa, izjema so učenci na mednarodni šoli v Pjongjangu, ki nogomet lahko spremljajo prek interneta.

Vsi obožujejo Messija

"Rada bi k nam povabila Messija, saj ga naši otroci naravnost obožujejo. Je brez dvoma najbolj priljubljen nogometaš v Severni Koreji. Ko se sprehajam med otroki in jih sprašujem, kdo je po njihovem mnenju najboljši na svetu, vsi pravijo: Messi. Tudi dekleta. Vsi ga imajo radi, ker je pošten tako na igrišču kot zunaj njega. Upamo, da bo argentinski zvezdnik nekoč res obiskal našo akademijo," je še razkrila Han Un-Gjong, ki prve vidnejše učinke nogometne šole pričakuje že čez pet let.

Nogometna reprezentanca Severne Koreje je do zdaj dvakrat nastopila na svetovnih prvenstvih v nogometu; leta 1966 v Angliji ter pred štirimi leti v Južnoafriški republiki. Medtem pa je veliko boljša ženska reprezentanca, ki je že štirikrat nastopila na SP, leta 2007 pa prišla do četrtfinala, ob tem pa trikrat osvojila azijsko prvenstvo. Na naslednjem SP prihodnje leto v Kanadi severnokorejskih nogometašic sicer ne bo, saj je Mednarodna nogometna zveza Fifa suspendirala celotno reprezentanco, potem ko je pet nogometašic na zadnjem SP v Nemčiji padlo na dopinškem testu.