Reprezentanco vodite pet let, se vam zdi, da ste dosegli vrhunec?

Tega ne vem. Doslej smo najboljše igre prikazali proti manjšim reprezentancam, velikih, kot so na primer Francija, Portugalska in Brazilija, pa nam še ni uspelo premagati. Imamo približno deset vrhunskih nogometašev, a žal tudi kratko klop. V popolni postavi se lahko merimo z vsako reprezentanco, težava nastane, ko kdo izmed boljših manjka.

Dejali ste, da so vaši fantje avanturisti, ki ne marajo igre v obrambi.

Želim si, da igramo napadalen nogomet in je posest žoge v naših nogah. Res je, da občasno zanemarjamo obrambo in smo zato kaznovani s prejetim golom, toda drugačnega nogometa ne znamo igrati, saj so najboljši fantje napadalno usmerjeni.

Vas je pa prav napadalni slog nogometa popeljal v Brazilijo, v kvalifikacijah ste zabili 30 golov.

Res smo bili učinkoviti. Izkušnje so nam pomagale, da smo bili samozavestni, tudi ko smo izgubljali in smo verjeli, da potek tekme lahko obrnemo sebi v prid. Na odločilnih tekmah, ko je bilo jasno, da moramo za vsako ceno zmagati, smo igrali praktično brez defenzivnega vezista.

Nam zaupate trenersko filozofijo?

Trenerji, ki stavijo na obrambo, mi niso blizu. Meni je pomembno, da zabijemo gol več kot nasprotnik, kar nam je doslej večinoma uspevalo. Se pa zavedam, da v primeru, ko imajo napadalci slab dan, zlahka izgubimo tudi s tremi goli razlike.

Mislite, da vam lahko z napadalnim nogometom uspe v Braziliji?

Seveda. Bo pa gotovo veliko odvisno že od prve tekme proti Argentini z Messijem na čelu. Igrajo napadalen nogomet, saj so tudi zvezni igralci napadalno usmerjeni. V mojem moštvu bosta dva napadalca, Ibišević in Džeko, čeprav se zavedam, da veliko tvegam.

Kako bi sicer ocenili kvalifikacijsko skupino?

Lahko bi dobili še precej težje nasprotnike, zato se ne pritožujemo. Jasno je, da bo Argentina osvojila prvo mesto, sem pa prepričan, da bo tekma z Nigerijo odločila, kdo bo kot drugi iz skupine napredoval. Irana ne poznamo dobro, a ima kakovostno ekipo, glede na to, da se je uvrstila na svetovno prvenstvo.

Kakšni so vaši načrti?

Ni ga selektorja, ki bi šel v Brazilijo rekoč, gremo tja in bomo videli, kaj se bo zgodilo. Naš načrt je napredovati iz skupine med 16 najboljših. To je naša želja, ali jo bomo uresničili, pa je že druga zgodba.

Kdo izmed trenerjev je vaš vzornik?

Kar nekaj jih občudujem. Prvi med njimi je Ivica Osim, ki je bil selektor Jugoslavije ob koncu moje nogometne kariere. Ni veliko govoril, mogoče pred tekmo kakšnih 10 minut, in sam ravnam podobno. Ne želim dolgočasiti fantov z epskimi govori, saj iz izkušenj vem, da sploh ne želijo poslušati, kaj šele, če so govori dolgi. Všeč sta mi tudi Vicente del Bosque in Arsene Wenger, a nikoli nikogar nisem skušal posnemati.

Bili ste vrhunski nogometaš, danes ste trener. Kako bi primerjali obe vlogi?

Užitki so podobni, toda med tekmo trpim bolj v vlogi trenerja. Pritiski so ogromni, sploh če moštvu ne gre v skladu s pričakovanji. Imam dovolj izkušenj, da vem, kako ravnati. Ko izgubimo tekmo, nima smisla iskati izgovore. Sam se skušam izogniti branju časopisnih člankov in o porazu ne govorim veliko.

Povzeto po www.fifa.com