Stavnice po vsem svetu so si enotne – svetovni prvak bo Brazilija. V tabeli smo izpostavili štiri stavnice, tri tuje in eno slovensko, a tudi vse preostale na vrh postavljajo gostitelje svetovnega prvenstva. Hkrati so si vse stavnice enotne, da če Brazilcem ne bo uspelo, bodo prvaki njihovi sosedje Argentinci. Do prvih odstopanj pride pri naslednjih dveh favoritih, saj eni več možnosti dajejo Španiji, drugi Nemčiji.

Hrvaška pred Bosno

Za štirimi glavnimi favoriti najdemo prvo manjšo reprezentanco, ki ni bila še nikoli svetovni prvak – Belgijo. Strokovnjaki pri stavnicah so si enotni, da ima belgijska reprezentanca kompletno zasedbo s pravo kombinacijo izkušenj in mladosti. Skupno ji dajejo celo več možnosti kot drugim velikim zasedbam, kot so Francija, Italija, Anglija, Nizozemska, Portugalska... Pred nekaterimi od teh evropskih zasedb sta na stavnicah še Urugvaj in Kolumbija. Morda je presenetljivo, da precej nizko kotira Švica, za katero v osnovi velja podobno kot za Belgijo in ji nogometni strokovnjaki napovedujejo lepe možnosti za presenečenje. Med drugim je bila Švica v zadnjem obdobju tudi tako dobra, da je bila na žrebu med nosilkami skupin.

Za slovenski trg so vedno zanimive tudi nekdanje bratske države, od katerih se bosta v Braziliji predstavili Bosna in Hercegovina ter Hrvaška. Najbolj znamenita svetovna stavnica William Hill več možnosti napoveduje BiH, medtem ko sta reprezentanci na drugih stavnicah izenačeni ali pa so v prednosti Hrvati. Slednje velja tudi za edino slovensko stavnico, ki Hrvaško postavlja takoj za največjimi velesilami. Tuje stavnice so si hkrati povsem enotne, kdo so največji avtsajderji svetovnega prvenstva. To so Avstralija, Kamerun, Alžirija, Kostarika, Honduras in Iran.

Italijani imajo velike skrbi

Zakaj je Brazilija na prvem mestu med favoriti, je več razlogov. Zagotovo je v ospredju dejstvo, da so Brazilci gostitelji prvenstva in da bodo imeli na tribunah bučno podporo navijačev. Ne manjka jim niti kakovosti, saj ima Brazilija med vsemi udeleženkami trenutno najdaljši zmagoviti niz. Preden se bo jutri na otvoritveni tekmi mundiala pomerila s hrvaško reprezentanco, je namreč zmagala devetkrat zapored. Na zadnjih dveh obračunih so Brazilci s 4:0 ugnali Panamo in z 1:0 Srbijo, v zadnjih 702 minutah igre pa so prejeli zgolj en zadetek. Zgovoren je tudi podatek, da Brazilija ni izgubila niti ene od zadnjih 36 tekem na domačih tleh. Zadnji poraz v svoji državi so doživeli konec leta 2002 proti Paragvaju, ko je bila Brazilija aktualni svetovni prvak, ravno na tej tekmi pa je bil zadnjič selektor Luiz Felipe Scolari, ko je imel prvi mandat na čelu brazilske reprezentance.

Bistveno večje skrbi imajo Italijani, ki na mundial prihajajo z najdaljšim nizom brez zmage, saj na uradnih dvobojih niso slavili na zadnjih sedmih tekmah. Italiji je lahko v uteho zgolj to, da je na neuradnem dvoboju v zadnjih dneh ugnala brazilski klub Fluminense s 5:3. Italijanska forma kljub temu ni bila dobra, saj so denimo naši zahodni sosedje le remizirali (1:1) proti Luksemburgu, ki spada med najslabše zasedbe na svetu. Toda na drugi strani so Italijani navajeni, da pred svetovnim prvenstvom ne blestijo, saj so zdaj že petič zapored ostali brez zmage na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom. Če Italija na prvi tekmi ne bo ugnala Anglije, bo to osma tekma brez zmage, s čimer bo izenačila svojo najslabšo serijo iz 50. let prejšnjega stoletja.

Izkušnje niso prednost

V napovedih pred velikimi tekmovanji se pogostokrat omenja izkušnje igralskega kadra, a pogled v zgodovino razkriva, da višja starost nogometašev ne pomeni nujno tudi prednosti. Naslov prvaka brani Španija, ki je pred štirimi leti slavila s povprečno starostjo 26 let in šestih mesecev. Bistveno mlajša je bila brazilska zasedba leta 2002, ki je prišla na vrh s povprečno starostjo zgolj 23 let in sedmih mesecev. Drug ekstrem je italijanska zasedba izpred osmih let, ko je postala svetovni prvak s povprečno starostjo 29 let in osmih mesecev. Letos ima v povprečju najstarejšo postavo Argentina (28,5 leta), najmlajšo pa Gana (24,9 leta). Med nogometaši je največji veteran Faryd Mondragon (Kolumbija), ki ima 43 let, medtem ko je najmlajši Kamerunec Fabrice Olinga z 18 leti. Povprečna starost vseh udeležencev prvenstva je 26 let in devet mesecev.

Toda bolj kot starost o izkušenosti pove podatek, koliko tekem je nogometaša odigral za svojo reprezentanco. Po tem kriteriju ima največ izkušenj španska nogometna reprezentanca, saj so njeni igralci zbrali že 1384 nastopov v izbrani vrsti, ali v povprečju 60,1 nastopa na igralca. Španija ima v svoji ekipi kar pet posameznikov, ki so v reprezentanci igrali že več kot stokrat: Iker Casillas (154), Xavi Hernandez (132), Sergio Ramos (116), Xabi Alonso (111) in Fernando Torres (108). Še šest je takšnih, ki ima več kot 60 nastopov. »Messi predstavlja Argentino, Cristiano je na čelu Portugalske in Özil pri Nemčiji. Toda povsem drugače je v Španiji, kjer je v ospredju več nogometašev,« je dejal španski selektor Vicente Del Bosque. V Braziliji bo sicer tudi 28 nogometašev, ki še nikoli niso igrali za svojo reprezentanco.