Nizozemska je v prvem krogu navdušila z zmago proti Špancem (5:1), tokrat pa so v Porto Alegreju svojim navijačem požrli precej živcev. Varovanci Luisa van Gaala so namreč proti na papirju precej slabšim Avstralcem odigrali precej slabše in neprepričljivo, kar so Avstralci izkoristili in v 55. minuti vodili z 2:1.

Takrat je Nizozemcem celo grozilo, da bo njihovo napredovanje dodobra ogroženo in to je bil očitno dovolj dober razlog, da so se le prebudili in v zadnjih 30 minutah nadigrali Avstralce, z dvema goloma pa prišli tudi do rezultatskega preobrata in zmage. Junak zmage tulipanov je bil rezervist Deype, ki je v 68. minuti lepo zadel od daleč, prva dva gola pa sta prispevala Robben in Van Persie, ki sta po dvakrat zadela že v prvem krogu.

V zadnjem krogu skupinskega dela čaka Nizozemce tekma proti Čilu, kjer pa bodo igrali brez svojega kapetana Van Persieja, saj zaradi dveh rumenih kartonov ne bo smel igrati.


Avstralija - Nizozemska 2:3 (1:1)


Strelca: Cahill 21., Jedinak 54. (11-m.); Robben 20., Van Persie 57., Depay 68.



Postavi:


Avstralija: Ryan, Špiranović, McGowan, Wilkinson, Davidson, Bresciano (Božanić 51.), Cahill (Halloran 69.), Jedinak, McKay, Leckie, Oar (Taggart 77.)


Nizozemska: Cillessen, Vlaar, Janmaat, Blind, De Vrij, Martins Indi (Depay 45.), De Jong, De Guzman (Wijnaldum 78.), Snejder, Robben, Van Persie (Lens 87.)



15' – Uvodne minute niso ponudile prav atraktivne igre, saj so Nizozemci tekmo začeli dokaj zadržano. Imeli so le rahlo pobudo in si niso uspeli priigrati še nobene priložnosti, Avstralci pa na drugi strani prav tako niso našli načina, kako bi prišli pred vrata tulipanov.


30' – Avstralski vratar je moral prvič posredovati v 18. minuti, ko je po predložku Robbna s prostega strela z glavo streljal Van Persie, a se ni pustil premagati. Je pa Ryan žogo pobral iz svoje mreže v 20. minuti, ko je Robben hitro krenil s polovice igrišča in prodrl v kazenski prostor ter z močnim diagonalnim strelom po tleh zadel za vodstvo favoriziranih Nizozemcev. A če se je zdelo, da bo odtlej nizozemski stroj začel mleti in povozil Avstralce, so nogometaši iz dežele tam spodaj presenetljivo izenačili že v naslednji minuti, saj je po dolgi podaji v kazenski prostor s takojšnjim strelom z volejem za 1:1 neubranljivo zadel Cahill.


45' – Po izenačenju je bilo za pričakovati, da bodo Nizozemci krenili v lov za novim vodilnim golom, a so napadali precej jalovo, medtem pa so do dveh lepih priložnosti prišli Avstralci, a Bresciano in Spiranović nista uspela zadeti, prvi je streljal prek vrat, drugemu pa je strel ubranil Cillessen. V prvem polčasu je favorizirana nizozemska izbrana vrsta vse prej kot navdušila, zato je njihovega selektorja Van Gaala med odmorom čakalo precej dela.


60' – Nizozemci tudi drugega polčasa niso začeli najbolje, saj njihova igra še vedno ni stekla in Avstralci so bili brez težav povsem enakovredni in na trenutke celo bolj nevarni. Za dobro igro so bili »auzzieji« nagrajeni v 54. minuti, ko je v kazenski prostor prodrl Brozović, ob poskusu podaje pred gol pa mu je to z roko preprečil Janmaat in sodnik je upravičeno dosodil najstrožjo kazen. Zanesljivo jo je izvedel Jedinak in Avstralci so se znašli v senzacionalnem vodstvu. A rezultat se je kmalu spremenil, saj so Nizozemci potrebovali le tri minute za izenačenje, po lepi podaji Sneijderja je bil natančen Van Persie.


75' – Nizozemci so se po zaostanku le prebudili in kmalu po izenačenju tudi znova povedli. S strelom od daleč je v 67. minuti za 3:2 zadel rezervist Depay, ki ga je Van Gaal danes v igro poslal zgolj zaradi poškodbe Martinsa Indija. Po tretjem nizozemskem golu bi skoraj padel še četrti, a Robben in Van Persie nista uspela žoge spraviti za hrbet Ryana. Ob nenehnih napadih prebujenih Nizozemcev so do ene priložnosti prišli tudi Avstralci, a je Leckie namesto z glavo streljal s prsmi in žoga je bila lahek plen za Cillessena.


90' – Nizozemci so se v zaključku tekme umirili in predvsem skrbeli, da ne bi Avstralci dosegli še tretjega zadetka in zadnje minute zato niso prinesle prav veliko priložnosti. »Oranje« je tako na koncu le prišel do pričakovane zmage, za katero pa je bilo prelitega precej več znoja, kot je marsikdo pričakoval.