Brazilci so kljub neprepričljivi igri na prvenstvu uspeli priti do polfinala in kljub odsotnosti dveh ključnih igralcev so včeraj vsi upali na še eno zmago in uvrstitev v finale, kjer bi dobili priložnost za uresničitev sanj vele nacije. V Belo Horizonteju je bilo pred tekmo v zraku čutiti veliko čustev domačinov, vrhunec je bil seveda ob predvajanju brazilske himne, a hkrati tudi velik pritisk. Varovanci Luiza Felipeja Scolarija so nato pod težo tega ogromnega pritiska povsem podlegli in odigrali eno najslabših tekem, na drugi strani pa so imeli še zelo razpoloženega tekmeca, ki iz tekme v tekmo igra bolje in je sedaj nesporni favorit za naslov svetovnega prvaka. Nemci so s pridom izkoristili ponujeno priložnost in v brazilsko mrežo poslali kar sedem žog, od tega pet že do 30. minute.

Po koncu tekme sta bila na obrazih Brazilcev vidna šok in velika žalost, tekle so tudi številne solze. Sinočnji kapetan brazilske vrste David Luiz, ki je bil med drugim krivec za štiri nemške zadetke, se je po debaklu moral opravičiti rojakom za sramoto in veliko razočaranje.

David Luiz želel osrečiti rojake

»Želel sem le osrečiti svoje ljudi. Svoje rojake, ki že tako dovolj trpijo. Žal nam ni uspelo. Vsem se opravičujem. Oprostite vsi Brazilci. Resnično sem si želel videti nasmehe na obrazih vseh ljudi. Vsi vedo, kako zelo pomembno mi je bilo, da bi osrečil Brazilce, pa čeprav le zaradi nogometa,« je po bolečem porazu za Rede Globo dejal David Luiz.

Brazilski vratar Julio Cesar se je včeraj »najedel« golov kot že dolgo ne, po tekmi pa ugotavljal, da so se s soigralci predvsem v prvem polčasu povsem izgubili. »Mislim, da smo se tokrat nekoliko izgubili na igrišču, kar so Nemci opazili in nam zabili kar nekaj golov. Ko sedaj pomislim, bi raje od tega poraza videl, da bi izgubili z 0:1 in bi bila usodna moja napaka. Razložiti, zakaj se nam je pripetila taka tekma in tak poraz, je zelo zapleteno. S tem so se končale naše sanje, a ne na način, kot smo si želeli.«

Dani Alves: To ne bo omadeževalo naših karier

Dani Alves, ki včeraj sicer ni stopil na igrišče, kljub sramotnemu porazu in neuspehu na domačem svetovnem prvenstvu meni, da to ne bo predstavljalo črnega madeža v karierah brazilskih nogometašev. »Ne, to ne bo omadeževalo naših karier. Le ena tekma ali izpad v polfinalu tega ne more storiti. Nogomet ni stvar ene tekme. Tekmovanja so narejena zato, da se tekmuje in poskuša priti čim dlje. Mi smo sicer tokrat izpadli pred koncem, a v tej skupini vidim samo šampione.«

Scolarijev najhujši dan v življenju, a le-to teče dalje

Še najtežje od vseh Brazilcev je verjetno katastrofalen poraz padel na pleča selektorja Scolarija, ki ni skrival razočaranja, včerajšnji dan pa je označil za najslabšega v svojem življenju. Odgovornost za neuspeh pa je prevzel nase.

»To je najhujši dan v mojem življenju. Navijače prosimo za odpuščanje zaradi tako slabega rezultata, se jim pa zahvaljujemo za vso podporo med prvenstvom in tudi med današnjo tekmo. Jaz sem odgovoren za ta katastrofalen rezultat. Jaz sem vlekel vse poteze, zato sem odgovoren. Po prvem prejetem golu smo postali povsem neorganizirani in sledila je kanonada in gol za golom v naši mreži. Ni bilo časa, da bi lahko karkoli spremenili. To je poraz katastrofalnih razsežnosti, saj gre za najhujši poraz v naši zgodovini, toda morali se bomo naučiti živeti z njim,« je po tekmi novinarjem povedal Scolari.

Brazilskega selektorja sedaj čaka težka naloga, kako svoje varovance zmotivirati in pripraviti za sobotno tekmo za tretje mesto, ko bo njihov nasprotnik Nizozemska ali Argentina. »Moral bom počakati do sobote, da bom videl, kakšne bodo njihove reakcije. Še prej si bomo skupaj ponovno ogledali tekmo z Nemčijo, da ugotovimo, kaj je šlo tako narobe in kako lahko rešimo situacijo. Življenje pa teče dalje,« je dodal Scolari.