Oba udeleženca prvega polfinala sta v skupinskem delu dvakrat zmagala in enkrat remizirala, nato pa sta v osmini finala potrebovala podaljške in Brazilci celo enajstmetrovke, v četrtfinalu pa sta tekmeca odpravila z zadetkom prednosti. Vsekakor se jutri v Belo Horizonteju obeta zelo izenačen dvoboj Brazilije in Nemčije, domači reprezentanci pa bo seveda v pomoč tudi izjemna podpora s tribun, ki jim bo v boju s trdoživimi in zelo kvalitetnimi Nemci prišla zelo prav. S pomočjo glasnih in čustvenih navijačev bodo Brazilci poskušali dati svoj maksimum in nadomestiti tudi izostanek dveh zelo pomembnih igralcev.

Nemški reprezentant Bastian Schweinsteiger meni, da odsotnost Neymarja ne pomeni nujno, da bodo Brazilci na igrišču kaj slabši kot sicer, saj jih utegne takšen dogodek še bolj povezati in jih ob fanatični in moštveni igri narediti težje premagljive. »Vsi obžalujemo, da Neymar ne bo igral, saj je vedno boljši občutek, če so na igrišču vsi najboljši igralci obeh moštev. Bo pa njegova odsotnost najbrž povezala brazilsko moštvo v še bolj homogeno ekipo, ki bo dala vse od sebe, da osvoji svetovno prvenstvo tudi zanj.«

Igrati proti domačinu bo nekaj posebnega

Schweinsteiger pravi tudi, da je proti domačinu vedno težko igrati, a je hkrati nekaj posebnega, bi pa raje, če bi lahko izbiral, na Brazilce naletel šele v finalu. »Brazilija ima v Luizu Felipeju Scolariju in Carlosu Alberu Parreiri dva odlična stratega, ki sta oba že postala svetovna prvaka, zato imata veliko izkušenj s takšnimi situacijami. Ob igralcih z izjemnimi sposobnostmi pa ima Brazilija tudi prednost domačega terena. Velika čast in izziv bo igrati proti domačinom, bi pa bilo še bolje, če bi z njimi igrali šele v finalu. Igrati proti domačinom v tako nogometno nori državi, in to mislim v pozitivnem smislu, je zagotovo nekaj posebnega, ne glede na to, koliko izkušenj imaš.«

Tudi Ronaldo odsotnosti Neymarja ne pripisuje prevelike teže

Da poškodba Neymarja ne pomeni konec sanj o naslovu svetovnega prvaka za Brazilce, pa pravi tudi legendarni Ronaldo, ki se ne strinja s trditvijo, da bi je uspeh brazilske reprezentance odvisen od enega igralca. »Če Nemci mislijo, da jih bo zaradi poškodbe Neymarja v polfinalu pričakala slabša in demoralizirana reprezentanca Brazilije, se pošteno motijo. Brazilska reprezentanca nikoli ni in nikoli ne bo temeljila le na enem igralcu, pa čeprav je to zvezdnik, kot je Neymar. Dokaz o tem lahko najdemo v preteklih nastopih na svetovnih prvenstvih. Denimo leta 1962 se je Pele poškodoval že na drugi tekmi in zamenjal ga je Amarildo, toda Brazilija je vseeno postala prvak. Ima odlične igralce in prepričan sem, da je tudi brez Neymarja Brazilija jutri favorit proti Nemčiji,« pravi Ronaldo.

So Nemci pripravljeni na nov naslov prvaka?

Nemci na naslov svetovnega prvaka čakajo že 24 let, nazadnje so slavili leta 1990 v Italiji. Po porazu v polfinalu na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti v Južnoafriški republiki, se pri »elfu« nadejajo, da bodo šli tokrat dlje. »Naše moštvo je v primerjavi z zadnjim mundialom storilo še en korak naprej. Prav vsak član reprezentance je vmes napredoval, število res dobrih nogometašev pa se je še povečalo,« pravi Schweinstaiger.