Razmere na včerajšnjem zadnjem treningu na domačih tleh so bile podobne tistim, ki Slovence čakajo na Islandiji: od dežja do sonca, vmes malo vetra in predvsem mokro igrišče. Taktika za tekmo, s katero Slovenija začenja drugi del kvalifikacij, v katerih na petih tekmah potrebuje serijo prav toliko zmag, če želi ostati v kombinacijah za nastop v Braziliji prihodnje leto, je očitno sestavljena.

V golu bo Samir Handanović, ki je od nedelje normalno treniral, potem ko je minuli teden manjkal zaradi okrevanja po manjšem operativnem posegu. V sistemu 4-2-3-1, ki je dobro deloval proti Turčiji, bodo v obrambi Brečko, Ilić, Cesar in Jokić, defenzivna vezista Krhin in Kurtić, na sredini igrišča Birsa, Kampl in Kirm ter v napadu Novaković. Ena od različic je tudi Radosavljević namesto Krhina, ki vse bolj navdušuje z igro ob skokih na visoke žoge. Za primer, če bo izid neugoden, torej vodstvo Islandije ali neodločeno, je Katanec uigraval tudi načrt B, ki pomeni le tri igralce v zadnji liniji in kar tri napadalce, ob Novakoviću še Dedića in Matavža.

»Bodite zgoščeni. Držite formacijo na 30, 40 metrih. Obračajte stran. Žoga mora hitro potovati. Največ trije dotiki žoge,« so bila najpogostejša navodila, ki jih je selektor Srečko Katanec delil na igrišču v Šenčurju, kjer je reprezentanca zbudila veliko zanimanja Gorenjcev. Reprezentanti so se z veseljem fotografirali z obiskovalci in jim podelili veliko avtogramov, preden jih je avtobus odpeljal v bazo na Brdu pri Kranju.

Vse oči slovenskih navijačev so uprte v Milivoja Novakovića, ki je po vrnitvi v reprezentanco dosegel gola na tekmah z Islandijo in Turčijo. Čeprav ima status prvega zvezdnika, je njegovo obnašanje daleč od tega, saj je včeraj potrpežljivo počakal, da je pet novinarjev opravilo pogovor z njegovim nekdanjim soigralcem pri Kölnu Brečkom. »Moji goli so del ekipe. Veseli me, da deset igralcev pripravi priložnost, enajsti pa zadane. Število mojih golov sploh ni pomembno, ampak je važen le kolektiv, da spet postane samozavesten, potem ko je doživel veliko porazov,« je na vprašanje o golih odgovoril Milivoje Novaković, ki je z 21 zadetki drugi na večni lestvici strelcev, za Zahovićem s 35 goli.

Na vsakem koraku uživa v reprezentančnem okolju in izžareva čustvo, da je zanj čast igrati za Slovenijo. Pravi, da sploh ne razmišlja o tem, da bi bilo od izida na Islandiji odvisno njegovo nadaljnje sodelovanje z reprezentanco, saj želi predvsem pomagati mladim, ki prihajajo. »S prve tekme z Islandijo smo se naučili, da nobenega tekmeca ne smemo podcenjevati. Če bi že takrat manjkal Sigurdsson, bi mi morda zmagali z 1:0. Pot do uspeha je odločnost na igrišču, tudi za ceno rumenega kartona, predvsem pa moramo pomagati drug drugemu. Le kot ekipa se izvlečemo iz položaja, v katerem smo se znašli. Upam, da bomo po zmagi proti Turčiji ostali v seriji uspehov,« je bil zgovoren Novaković, ki ima veliko izkušenj z negativnimi serijami. »Smo v podobnem položaju, kot smo bili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južni Afriki, pa smo se izvlekli s serijo zmag. Ne glede na pomembnost sem sproščen, ne čutim nikakršnega pritiska. Tudi v primeru neuspeha ne bo konca sveta,« je končal Novaković.