Nemci so pričakovano od prve minute vzeli žogo v svojo posest in igrali na dolge napade, Portugalci pa so ob obrambni postavitvi vselej prežali na protinapade prek hitrih Ronalda, Nanija in Almeide. Prvi so resneje zapretili Portugalci, ko je Ronaldo lepo zaposlil Almeido, a je slednji sprožil precej nenevaren strel, ki Neuerju ni predstavljal nobenih težav. Malo kasneje je po napaki Lahma in hitri akciji Portugalcev do strela prišel tudi Ronaldo, a precej z desne strani ni uspel premagati Neuerja.

Nemcem se je prva prava priložnost ponudila v 8. minuti, ko je portugalski vratar Rui Patricio slabo izbil žogo in jo podal točno na nogo Khediri, ki je takoj sprožil na prazna vrata, a je za kak meter zgrešil cilj in ostalo je pri 0:0.

Müller natančen z bele točke

So pa Nemci povedli v 12. minuti, ko je enajstmetrovko v gol pretvoril Müller. Najstrožjo kazen je srbski sodnik Mažić upravičeno dosodil, saj je Pereira na nepravilen način v kazenskem prostoru zaustavljal in tudi podrl Götzeja.

Po golu so Nemci malce stopili s plina, a Portugalcem niso pustili prav veliko prostora, zato se je igra odvijala predvsem na sredini igrišča. Gledalce je naslednji na noge spravil Nani v 24. minuti, ko je lepo sprejel dolgo podajo, naredil nekaj korakov, nato pa sprožil nevaren strel z roba kazenskega prostora, a je žoga zletela pol metra prek prečke nemških vrat.

Hummels zadel za 2:0, Pepe dobil rdeč karton

V 31. minuti so Nemci izpeljali lepo akcijo prek Özila, ki je lepo zaposlil Götzeja, a je njegov nevaren strel blokiral Pereira. Sledila je podaja Kroosa iz kota, z glavo pa je neubranljivo streljal Hummels in povišal nemško vodstvo na 2:0.

Portugalcem je začela teči voda v grlo in želeli so čim prej priti do zadetka, ki bi jih vrnil v igro. Že po nekaj minutah so prišli do obetavne akcije, a je niso zaključili s strelom, strel Ederja po podaji iz kota pa je bil nenatančen. Njihovi upi na vsaj remi pa so se močno zmanjšali v 37. minuti, ko je Pepe storil nešportno potezo, z glavo je udaril na tleh sedečega Müllerja, za kar ga je srbski sodnik upravičeno »nagradil« z rdečim kartonom.

(Foto: Reuters)

Müller v izdihljajih prvega polčasa potopil Portugalce v še večjo godljo

Še pred koncem prvega polčasa so Nemci nasprotniku zadali še en hud udarec, ko je na predložek Kroosa v kazenski prostor slabo odreagiral Bruno Alves, saj je žogo odbil le na nogo Müllerja, kateremu ni bilo težko doseči svojega drugega gola na tekmi. Po zaostanku s tremi goli je bila pred portugalsko deseterico v drugem polčasu praktično misija nemogoče.

Portugalci ostali še brez Coentraa

V drugem polčasu ni dolgo trajalo, da so Nemci prišli do nove velike priložnosti za zadetek. V 50. minuti je Götze z globinsko podajo v kazenski prostor poslal Özila, ki je prišel sam pred portugalski gol, a ni uspel premagati Ruia Patricia.

Nemci so se ob visokem vodstvu odločili za varčevanje z močmi in so začeli igrati precej manj podjetno, vseeno pa Portugalcem niso pustili, da bi prišli kaj dlje kot le do kazenskega prostora. Tudi ko je imel Ronaldo na voljo prosti strel z obetavnega položaja, je zadel le živi zid, v 63. minuti pa se je poškodoval še Coentrao in vse skupaj je le še povečevalo trpljenje Portugalcev, ki so si želeli, da bi se ta nočna mora čim prej končala.

(Foto: Reuters)

Müller dosegel hat-trick

Čeprav so Nemci poskušali igrati čim bolj previdno, je tudi njihove vrste razredčila poškodba, saj je moral v 73. minuti z igrišča Hummels, ki si je pri doskoku poškodoval koleno. So pa nato dobili manjše zadoščenje v obliki četrtega gola, ko je po predložku Schürrleja slabo posredoval Rui Patricio, ponujeno na pladnju pa je z veseljem sprejel Müller in iz neposredne bližine dosegel še svoj tretji gol na tekmi in napovedal resno kandidaturo za najboljšega strelca mundiala, kar mu je uspelo že pred štirimi leti v JAR.

Zaključne minute niso prinesle nič pretresljivega. Portugalci so imeli rahlo pobudo, a do prave priložnosti za častni gol niso prišli. V 92. minuti je še najbolj zagrozil Ronaldo s prostega strela, a mu je Neuer preprečil zadetek in Nemci so slavili visoko zmago, zaradi katere se bodo še utrdili med trojico največjih favoritov za končno zmago.


Nemčija – Portugalska 4:0 (3:0)


Strelca: Müller 12. (11-m.), 45., 78., Hummels 32.


RK: Pepe 37.



Postavi:


Nemčija: Neuer, Boateng, Höwedes, Hummels (Mustafi 73.), Mertesacher, Lahm, Khedira, Kroos, Özil (Schürrle 63.), Götze, Müller (Podolski 82.)


Portugalska: Rui Patricio, Pepe (RK - 37.), Bruno Alves, Coentrao (A. Almeida 64.), Pereira, Meireles, Nani, Veloso (Costa 46.), Moutinho, Ronaldo, H. Almeida (Eder 28.)