Daleč od pozornosti svetovne javnosti se od nogometa poslavlja Raul Gonzalez Blanco. Igralec, ki si lasti mnoge rekorde v klubskem nogometu. Je najboljši strelec evropskih tekmovanj vseh časov. Prav tako je zabil največ golov v zgodovini madridskega Reala. V karieri je odigral več kot 1000 tekem, od tega več kot 100 v španski reprezentanci. Lovorik ima toliko, da vseh niti ne zna našteti. Toda nečesa se ne da meriti s številkami – to je priljubljenost, ki jo ima Raul pri svojih navijačih. Kjer koli je namreč igral, so ga ljudje častili kot boga. Vedno.

Kmalu oče šestega otroka

Kljub temu obstaja izjema. Na Raula imajo črne spomine pri Atleticu, čeprav je pri rdeče-belih začel kariero. Bil je največji talent kluba, razvpiti predsednik Jesus Gil ga je celo peljal na televizijo in ga javno hvalil, toda ravno Gil ga je nato pregnal, čeprav to niti ni bil njegov namen. Pri Atleticu so se odločili, da zaradi prevelikih stroškov zmanjšajo obseg mladinskega pogona, s čimer je Raul ostal brez ustrezne ekipe. Težave Atletica so dobro poznali pri Realu, kjer so hkrati vedeli, na koga morajo pritisniti, da bi Raul prišel v njihov klub – na njegovega očeta, ki je bil zaprisežen navijač Reala. Oče Moreno je bil ravno tisti čas, nekje v začetku 90. let, eden od mojstrov na Realovem stadionu Santiago Bernabeu, ki so oskrbovali vodovodni sistem, na kar je do njega pristopilo nekaj ljudi iz uprave Reala. Vse so se dogovorili v nekaj minutah.

Takoj ko je oblekel dres mlajših selekcij, je bilo le vprašanja časa, kdaj bo debitiral v prvi ekipi Reala. Star je bil 17 let, ko mu je uspelo. Bilo je v gosteh pri Zaragozi, kjer je imel Raul precej priložnosti, toda vse je zapravil. »Zdaj ne bom dobil več priložnosti,« naj bi po povratku domov jokal Raul. Motil se je, saj je bil ponovno v prvi postavi Reala že nekaj dni kasneje. Na stadionu Santiago Bernabeu je gostoval mestni tekmec Atletico in Raul je zabil svoj prvi gol v članski kategoriji. Tribune so norele, Raul prav tako. S prvo profesionalno pogodbo si je nato kupil avtomobil volkswagen golf in hišo za svoje starše.

Kljub temu da je v nekaj sezonah postal najboljši nogometaš Reala in španske reprezentance, se ni nikoli obnašal zvezdniško. Hitro se je poročil – ženo Mamen Sanz je pred oltar peljal pri 22 letih. Spoznala sta se v diskoteki, kjer je Mamen delala kot hostesa, toda od tedaj najprej nista več zahajala v madridsko nočno življenje. Skupaj imata štiri sinove in hčerko. Vsi štirje fantje so se rodili v tistem tednu, ko je bil nato za konec tedna na sporedu el clasico med Realom in Barcelono. Prvi sin je Jorge, ki je dobil ime po trenerju Jorgeju Valdanu (prvi trener Raula pri Realu), drugi je Hugo, ki je dobil ime po mehiškemu napadalcu Hugo Sanchezu, tretji in četrti pa sta brata dvojčka Hector in Mateo. Pred leti je na svet prijokala še hčerka Maria, zdaj je na poti šesti otrok, saj je žena Memen že nekaj mesecev noseča.

Raul bo Realov Guardiola

Svojo ljubezen do srčne izbranke je Raul vedno izkazoval, ko je ob zadetkih poljubljal poročni prstan. Družinske počitnice skupaj preživljalo na otoku Menorca, ki je bistveno manj oblegan kot Mallorca ali Ibiza, zato imajo znani obrazi tam malce več miru. Raulov najboljši prijatelj je Fernando Morientes, dolgoletni soigralec pri Realu in španski reprezentanci. Ko nista doma pri ženah, sta kot rit in srajca, saj se neprestano obiskujeta tudi po tem, ko nista več soigralca. Kako dobra prijatelja sta, priča zgodba, po kateri naj bi Raul prisostvoval rojstvu Morientesovega otroka, čeprav Morientesa zaradi nogometnih obveznosti sploh ni bilo zraven.

Največje vprašanje je, kaj bo 37-letni Raul počel v prihodnosti. Vsa nesoglasja z Realom je rešil lani poleti, ko je imel v Madridu poslovilno tekmo. Kot eden ambasadorjev Reala je bil prisoten tudi maja v Lizboni na finalu lige prvakov. Raul je sodeloval pri številnih dogodkih kraljevega kluba v dneh pred finalom, trenerju Carlu Ancelottiju pa je pomagal tudi pri psihični pripravi nogometašev. »Raul je po svojem razmišljanju bistveno bolj Nemec kot Brazilec, če malce simboliziramo svetovni nogomet. Všeč sta mu trdo delo in red. Prepričan sem, da bo nekoč trener. Verjamem, da bo pri Realu predstavljal to, kar je Guardiola pri Barceloni,« je dejal Jorge Valdano, ki v nogometnem svetu najbolje pozna Raula. Še vedno obstaja tudi možnost, da Raul za pol leta podaljša pogodbo v Katarju pri Al Saddu ali da za kratek čas skoči v Združene države Amerike. V zadnjih tednih pa se v Madridu vse bolj šušlja, da naj bi se Raul dokončno vrnil k Realu, kjer bi skupaj s Fernandom Hierrom predstavljal sanjski strokovni štab okoli Carla Ancelottija.