To je gotovo presenečenje, saj je do zdaj veljalo, da so najboljši plačniki lastniki klubov onkraj luže. Kar sicer velja, ko beseda nanese na nekaj največjih zvezdnikov iz sveta košarke, ameriškega nogometa, bejzbola in hokeja na ledu, a je po drugi strani tudi precej gladiatorjev, ki igrajo za občutno nižje zneske, a so po merilih slovenskega športa še vedno izjemno dobro plačani.

Zanimivo, da je po raziskavi med deseterico najboljših plačnikov kar šest evropskih nogometnih klubov – Real Madrid je četrti s povprečjem 6 milijonov, Barcelona peta s 5,9, sedmi je Bayern iz Münchna s 5,3, osmi Manchester United s 5,2 in deseti Chelsea s plačnim povprečjem 4,8 milijona evrov – pri čemer velja omeniti, da nogometni klubi veliko večje zneske kot za plače porabijo za odškodnine pri prestopih, ki jih v ZDA ne poznajo, zato so tam tudi najvišje plače športnikov občutno višje, kot jih poznamo v Evropi. Tako na primer zvezdniku ameriškega nogometa Aaronu Rodgersu pogodba zagotavlja kar 31 milijonov evrov na leto, bejzbolistu Alexu Rodriguezu 21 in košarkarju LeBronu Jamesu 20 milijonov.

Kljub temu se najbolje plačani športnik minulega leta ni potil na igrišču ali dvorani, temveč je užival v zelenem okolju – na igrišču za golf. Do rekordnega zaslužka pa Tiger Woods ni prišel zavoljo zmag na turnirjih, temveč zato, ker sodi med najbolj zaželene obraze, ki jih za preštevilne kampanje najemajo velika podjetja. Na bančni račun je prejel le nekaj manj kot 57 milijonov evrov. In še zanimivost: na seznamu največjih zaslužkarjev je na 16. mestu s 23 milijoni ime, ki ga večina ne pozna – Mahendra Singh Dhoni. Igra kriket...