»To je bilo svetovno prvenstvo, na katerem je bilo od samega začetka vse proti Mehiki,« s kritikami ni skoparil sicer karizmatični mehiški selektor Miguel Herrera, ki je s svojo širokosrčnostjo in iskrenostjo požel simpatije nogometnih navijačev po vsem svetu. »Na vseh tekmah je bilo sojenje katastrofalno. Zakaj bi na tekmi sodil sodnik iz iste konfederacije kot je Nizozemska in ne na primer sodnik iz Južne Amerike, Azije ali Afrike? Vse vprašljive odločitve so bile sprejete v škodo Mehike. Da bi nas oškodovali, so si celo izmislili enajstmetrovko,« je besnel »El Piojo« in nadaljeval z naštevanjem vseh sumljivih sodniških odločitev na njihovih tekmah.

»Odločilni dejavnik je bil gospod s piščalko, ki nas je izločil iz svetovnega prvenstva. Sodnik si je izmislil marsikatero stvar, na koncu celo enajstmetrovko, zaradi katere smo izpadli. Dva gola proti Kamerunu, dve nedosojeni enajstmetrovki proti Hrvaški in zdaj še to,« je hitel razlagati Herrera, misleč na nerazumljivo dosojen kazenski strel po padcu Arjena Robbna v 87. minuti tekme osmine finala. »Upam, da si bo Fifa ogledala posnetek in gospoda, ki je sodil, poslala domov na enak način, kot je on nas.«

Robben se je opravičil

Ni dvoma, da je bil padec Robbna v izteku tekme najmanj sumljiv, ob tem pa velja dodati, da so se mu kolena v kazenskem prostoru Mehičanov pred dosojeno enajstmetrovko še dvakrat zašibila, a je sodniška piščalka v obeh primerih ostala nema. Po tekmi je igralec Bayerna priznal, da je v eni izmed omenjenih akcij hlinil prekršek, a da je bil tisti v izteku tekme, čist kot solza.

»Tisti na koncu srečanja je bil za enajstmetrovko. Nad menoj je bil storjen prekršek,« je za nizozemsko televizijo NOS zagotovil Robben. »V isti sapi se moram opravičiti, ker sem v prvem polčasu padel, čeprav ne bi smel ... To je bila neumna, zares neumna stvar, ki sem jo napravil, vendar včasih pričakuješ udarec, nato pa nasprotnik v zadnjem trenutku umakne svojo nogo,« se je hitel opravičevati nogometni zvezdnik, kar pa je za mehiškega selektorja in njegov izbrance bolj slaba tolažba.

»Robben se je vrgel trikrat, zaradi česar bi moral biti opozorjen. Osebo, ki skuša goljufati, je treba opozoriti. Če bi se to zgodilo in bi nadaljeval s s svojim početjem, bi si zaslužil izključitev,« je še pristavil razočarani Herrera.