»Ekipa je bila odločena, da zmaga. To je bil pravi trenutek za Bayern,« je vzhičeno po tekmi razlagal trener Bayerna Jupp Heynckes, a obenem priznal, da so imeli njegovi nogometaši v začetnih minutah kar nekaj težav. »Sprva se nismo znašli najbolje, zato moram čestitati Borussii za odličen prvi polčas. Niso nam pustili, da najdemo naš pravi ritem, tekma je bila zaradi tega za nas zelo zahtevna. Obe ekipi sta bili pod pritiskom, a bilo je jasno, da veljamo za favorita. Še enkrat bi čestital nasprotniku, saj je letos igral zelo dober nogomet,« je povedal Heynckes, ki je tako postal del elitne druščine trenerjev, ki so ligo prvakov osvojili z dvema različnima kluboma.

Takšen podvig je do sedaj uspel le še trem trenerjem. Poleg Heynckesa, ki se je zmage v finalu najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu veselil z Realom in Bayernom, se s tem podvigom lahko pohvalijo le še Jose Mourinho (Porto, Inter), Ottmar Hitzfeld (Bayern, Borussia) in Ernst Happel (Feyenoord, SV Hamburg).

Velja še omeniti, da je Heynckes z 68 leti postal drugi najstarejši trener, ki je osvojil ligo prvakov. Od stratega je bil starejši le Belgijec Raymond Goethals, ki je leta 1993, ko je Marseille s 3:1 premagal Milan, štel 71 let in 232 dni.

Robben: Tako zelo sem srečen

Še nekoliko bolj veseli uspeha kot Heynckes so bili njegovi varovanci. Veliko razlogov za slavje je imel predvsem Arjen Robben, ki je z golom v 89. minuti odločil zmagovalca, sam pa tako postal junak srečanja. »Neverjetno. Tako zelo sem srečen. Težko opišem vsa čustva, ki me prevzemajo, a sem zelo ponosen, ponosen, da sem del te ekipe. Z zmago v ligi prvakov so se mi izpolnile sanje. Kaj takega je nemogoče opisati, še posebej, ker vemo, kako je izgubiti,« je dejal Nizozemec, nič drugače pa se ni počutil niti Franck Ribery, ki mu je po dveh zaporednih porazih v finalih pošteno odleglo.

»Toliko je besed. Smo presrečni in zadovoljni, da smo osvojili lovoriko, na katero smo čakali tako dolgo. Tekme proti Dortmundu so vedno zahtevne, saj gre za izvrstno moštvo. Verjeli smo in nismo obupali, zato smo si zaslužili pokal. Kar se tiče prihodnosti – da, Bayern lahko dominira,« je bil vzhičen Ribery.

Reus: Nismo rabili čudeža, Bayer ni bil nepremagljiv

Če je bilo pri Bavarcih čutiti veliko veselje, pa so bridke solze in razočaranje le težko skrivali njihovi nasprotniki. Vseeno je trener dortmundskega kluba Jürgen Klopp poraz prenesel dostojno in čestital velikemu tekmecu. »Sprva bi rad čestital Bayernu za zmago. Po koncu tekme moraš spoštovati rezultat. Zaslužili smo si finale in to smo tudi dokazali. Seveda to ni najpomembnejša stvar, a je ne gre zanemariti,« je rekel Klopp, poraz pa pripisal predvsem pomanjkanju koncentracije njegovih igralcev v zadnjih minutah. »Zmagovalnega gola si nisem pogledal še enkrat, vendar nismo bili postavljeni pravilno. Za nami je zares naporna sezona, kar je bilo moč opaziti od 75. minute dalje.«

Da je bilo vzdušje v slačilnici vse prej kot prešerno, pa je po tekmi priznal kapetan ekipe Roman Weidenfeller, ki je kljub dvema prejetima zadetkoma sinoči nanizal izvrstne obrambe. »Je zelo tiho, nihče ne govori. A mislim, da je to nekaj povsem običajnega. Seveda smo zelo razočarani, a hkrati smo lahko na naš dosežek in prikazano igro v ligi prvakov tudi ponosni. Igrali smo na isti ravni kot Bayern in lahko bi srečanje celo odločili v našo korist,« je povedal izkušeni 32-letnik.

Še precej slabše volje pa je bil njegov soigralec Marco Reus. »Počutim se praznega. Obupno smo si želeli osvojiti pokal, zato je poraz po prejetem gol v zadnji minuti še toliko težje sprejeti. Kljub temu ni dobro jamrati. Dobro smo odigrali, a želeli smo si zmagati, to pa nam ni uspelo. Nismo rabili čudeža, saj so lahko vsi videli, da Bayern ni bil nepremagljiv. Vseeno nismo osvojili lovorike, ta pa je tista, ki šteje.«