Vsi zdaj govorijo o sistemu 4-1-4-1, vendar ko se tekma začne, se sistem spreminja. Zame sistemi niso pomembni. To je kot pri avtu ohišje, a pomembna sta moč motorja in sklopka. Maribor je z igro na rezultat pokazal raznovrstnost v taktičnih rešitvah. Prepričan sem, da se bo naslednjih tekem lotil na drugačen način.

Kontinuiteta uspehov Maribora je izjemno blagodejna za slovenski nogomet. Moramo biti srečni, da imamo v Sloveniji vsaj en klub, ki je sposoben nizati tekmovalne uspehe, da nas v Evropi sploh opazijo in ne pademo v pozabo. Tri zaporedne jeseni Maribora v Evropi vsaj do zime niso plod naključja.

Vsi si želimo več tako uspešnih klubov, kot je Maribor, vendar vijoličastih nima smisla kopirati. Vsak klub mora iti svojo pot. Maribor hodi po njej že nekaj let, najslabše bi bilo, če bi ga hoteli vsi posnemati. Maribor ima tisto, česar nima noben drug klub v Sloveniji – za seboj ima armado navijačev. V Sloveniji so bili klubi z množico navijačev, a jih ni več v ligi. Zdaj imamo nekatere klube, ki nimajo tradicije in uspehov, zato ne moremo pričakovati, da bodo njihovi navijači polnili stadione po vsej Sloveniji.

Glede na kakovost zasedbe je za Maribor najprimernejša liga Evropa. Je najboljša za razvoj igralcev, da lahko tudi igrajo nogomet in uživajo tudi gledalci. Liga prvakov je idealna zaradi denarnega izkupička, glede kakovosti zasedbe pa premočna, saj se ekipa ne bi mogla razvijati.

Milan Miklavič je nogometni trener in direktor slovenskih reprezentanc.