Slovenska vrsta je po štirih porazih kljub temu, da so manjkali nekateri standardni nogometaši, le okusila slast zmage. V prvem medsebojnem srečanju je odpravila Turčijo, pokazala čvrstost in učinkovitost ter tako poskrbela za lep obet pred kvalifikacijskim obračunom na Islandiji.

Slovenija je nastopila v nekoliko okrnjeni zasedbi, saj selektor Srečko Katanec, ki je danes 50. vodil slovensko izbrano vrsto, ni mogel računati na poškodovane Zlatana Ljubijankića, Josipa Iličića in tudi prvega vratarja Samirja Handanovića, ki pa ga je v vratih odlično zamenjal mladi Jan Oblak.

V Bielefeldu se je na tribunah zbralo okoli 10 tisoč gledalcev, velika večina je bila Turkov, a tudi podpora s tribun slovenskim nasprotnikom danes ni pomagala, saj so bili Katančevi varovanci skozi vso tekmo boljši in imeli več priložnosti, na koncu pa so se veselili zaslužene zmage.

Za slovensko vodstvo je že kmalu v prvem polčasu poskrbel Novaković, ki je kronal lepo akcijo Kevina Kampla in Bojana Jokića, zmago pa je v drugem delu igre potrdil Matavž. Slovenska zmaga bi lahko bila še višja, a je kar nekaj lepih priložnosti ostalo neizkoriščenih.

Zmaga bo po štirih zaporednih porazih Slovencem prišla še kako prav, saj se bodo že 7. junija v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pomerili z Islandci.

Slovenija – Turčija 2:0 (1:0)


Strelca: Novaković 11., Matavž 65.



Postavi:


Slovenija: Oblak, Brečko (Lazarević 90.), Ilić, Cesar, Jokić, Krhin (Radosavljevič 56.), Kurtić, Birsa (Struna 70.), Kampl (Dedič 83.), Kirm, Novaković (Matavž 58.)


Turčija: Bolat, Kardirim, Zan, Potuk (B. Yilmaz 60.), Sahan (Töre 69.), Inan (Özyakup 81.), Erdinc, Topal, Kurulus (San 46.), Erkin (S. Yilmaz 69.), Toprak



Prvi polčas:


11' – 1:0: Začetek tekme je minil v znamenju nogometne uspavanke, saj nobena ekipa ni bila niti blizu kakšni priložnosti, žoga pa je bila večino časa med obema kazenskima prostoroma. V 11. minuti pa je Kampl Turkom globoko na njihovi polovici ukradel žogo, jo podal do Jokića, ta pa je v kazenski prostor poslal uporaben predložek, Novaković pa je z glavo žogo tudi s pomočjo prečko poslal za hrbet turškega vratarja.


13' – Slovenski gol je prebudil Turke, ki so kmalu prišli do svoje prve priložnosti, a je Erdinc z glavo streljal mimo slovenskih vrat.


20' – Sloveniji se je ponudila izjemna priložnost za povišanje vodstva, ko je Kampl na sredini igrišča znova prestregel podajo med turškimi branilci, pred njim pa je bil le Kurtulus. Kampl si je mimo njega poslal žogo v prazen prostor in že stekel za njo, Kurtulusu pa ni ostalo drugega, kot da Kampla z obema rokama objame in ga položi na tla ter tako prepreči, da bo Slovenec sam stekel proti turškim vratom. Za takšno posredovanje bi si Kurtulus kot zadnji branilec zaslužil rdeči karton, a mu je nemški sodnik Fritz na začudenje vseh pokazal le rumenega.


26' – Turkom se je ponudila priložnost, ko so v 26. minuti dobili prosti strel v bližini kazenskega prostora. Po predložku je Oblak žogo odbil na rob 16-metrskega prostora, kjer je do nje prišel Erkin, a je nato streljal visoko preko vrat.


34' – Najlepša priložnost v dotedanjem delu igre za Turke je zapravil Erdinc, ko je po podaji iz kota streljal z glavo, žoga pa je za manj kot meter zletela mimo vratnice.


40' – Birsa je lepo prodrl po desni strani, nato pa pred kazenskim prostorom krenil v sredino in z 18 metrov sprožil nevaren strel, a je za malo zgrešil okvir turških vrat.


45' – Pred odhodom v slačilnice so Turki dobili še en prosti strel na slovenski polovici, po podaji pred vrata pa so prišli tudi do strela z glavo, a je bil Oblak na pravem mestu in je brez težav ohranil slovensko mrežo nedotaknjeno.



Drugi polčas:


59' – Začetek drugega polčasa ni prinesel nekega vidnega napredka v igri, tako da so gledalci dolgo čakali na prvo pravo priložnost. V 59. minuti so jo dočakali Turki, ko je po podaji s prostega strela z glavo nevarno streljal Toprak, a se je z izjemno obrambo ponovno izkazal Oblak.


60' – Kmalu po zapravljeni priložnosti bi lahko bili Turki kaznovani za neučinkovitost, ko sta Birsa in Matavž krenila proti turškim vratom, med njima pa je bil le en od turških branilcev, toda Birsa je tokrat zelo slabo podal Matavžu in velika priložnost je splavala po vodi.


65' – 2:0: Kirm je prišel do žoge na sredini igiršča, nato pa z dolgo žogo lepo zaposlil Matavža, ki je vtekel v prazen prostor na levi strani igrišča. Matavž se je nato podal v kazenski prostor, kjer je spretno preigral enega od turških branilcev, nato pa s strelom po tleh ugnal tudi vratarja Bolata.


75' – Kampl bi lahko današnjo odlično predstavo kronal tudi s prvim reprezentančnim golom, ko se je v 75. minuti znašel v izjemni priložnosti. Po lepi akciji s Struno je prišel sam pred turškega vratarja, ki pa je njegov strel po tleh ubranil.


87' – Pred koncem tekme sta za krajšo prekinitev poskrbela turška navijača, ki sta pritekla na zelenico in nemškim varnostnikom povzročila nekaj dela, ko so ju lovili.


90' – Slovenci bi lahko zmago v izteku tekme potrdili še s tretjim golom, a so zapravili dve priložnosti. Prvič bi lahko Katančevi varovanci zadeli, ko je turški vratar slabo posredoval in je do žoge prišel Matavž, toda nato je slabo poslal pred vrata Kirmu, ki bi sicer zlahka žogo zabil v prazen turški gol. Povsem ob koncu tekme pa je proti napad treh Slovencev proti dvema Turkoma izpeljal Lazarević, nato pa slabo podal pred vrata in ostalo je pri izidu 2:0 in zasluženi zmagi Slovenije. Eden od junakov v slovenski vrsti je bil tudi vratar Oblak, ki se je izkazal tudi ob koncu tekme, ko je s prostega strela zapretil Yilmaz, a se mladi slovenski vratar tudi tokrat ni pustil premagati.