V ekipi bo tudi drugi član Omiye Zlatan Ljubijankić, zaradi kartonov pa v reprezentanci tokrat ne bo Andraža Kirma in Josipa Iličića.

"To je 'hendikep', vendar moram reprezentanco sestaviti tudi brez manjkajočih. Priložnost bodo dobili drugi, mlajši. Morali se bodo pokazati v najboljši možni luči. Ko sem prevzel reprezentanco, sem dejal, da želim videti všečen in borben nogomet. Skrbi pa me fizična priprava nekaterih članov reprezentance," je povedal Katanec.

Nezadovoljen, ker veliko igralcev v klubih sedi na klopi

Sredina igrišča bo oslabljena, obenem pa kar nekaj standardnih reprezentantov ne igra veliko v svojih klubih na čelu s kapetanom Boštjanom Cesarjem. "Nisem najbolj zadovoljen s tem, kar se je dogajalo z našimi igralci po prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino. Gledam največ tekem naših, kar je mogoče, pa ni veliko za videti, saj malo igrajo ali pa celo sedijo na klopi. Raje bi videl, da bi vsak član ekipe na najvišji možni ravni igral vsak teden vseh 90 minut. Meni bi bilo lažje, tako pa se bom moral prilagoditi okoliščinam. Obenem bomo igrali z zelo težkimi tekmeci z Islandije, ki igrajo po mojem okusu zelo dober nogomet, obenem pa nastopajo v zelo dobrih klubih. Zato si želimo, da bi imeli veliko podporo s tribun. Islandija igra zelo kompakten nogomet, vsi igralci igrajo v obrambi in zelo dobro prehajajo med posameznimi fazami igre. Na nekaj treningih se bomo morali nanje dobro pripraviti, nato pa igrati pametno, brez sreče pa tudi ne gre," je menil Katanec.

Slovenija je doslej v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji prihodnje leto še pod vodstvom Katančevega predhodnika Slaviše Stojanovića v uvodnih štirih tekmah skupine E zbrala le tri točke in je predzadnja na lestvici, tri točke pa ima tudi zadnji Ciper. Islandija je s šestimi točkami mesto pred Slovenijo, na prvi treh mestih pa so Švica (10 točk), Norveška (7) in Albanija (6). Slovenija je proti Islandiji doslej odigrala dve tekmi in obakrat zmagala, prvič 7. februarja 1996 na Malti kar s 7:1, drugič pa 5. februarja 1998 v Limassolu s 3:2.

Slovenska reprezentanca je na prijateljski tekmi v Stožicah 6. februarja izgubila proti Bosni in Hercegovini z 0:3 (0:2), kar je bila zadnja pripravljalna tekma pred nadaljevanjem kvalifikacij. Katanec, tvorec največjih slovenskih nogometnih reprezentančnih uspehov, je prav s tekmo proti BiH tudi uradno začel svoj drugi mandat na selektorskem mestu slovenske izbrane vrste.

Zaskrbljen tudi zaradi mladih nogometašev

"Dolgoročno je sedaj težko načrtovati, saj tudi mladi igralci, kot je denimo Rene Krhin, zelo malo igrajo. Tudi mladi nogometaši Olimpije, čeprav obetavni, se zelo težko kalijo in nabirajo izkušnje v reprezentanci. Tudi če bi imel na voljo vsa štiri leta, je to bolj znanstvena fantastika. Izkušnje se lahko pridobiva le na klubski ravni. Moje delo je nadgradnja dela v klubih. Poleg tega so na seznamu za dvoboj z Islandijo igralci, ki zaradi zdravstvenih težav mogoče niti ne bodo prišli na prvi dan priprav. Mi imamo, kar imamo, in bomo skušali iz tega testa narediti največ, kar bo mogoče," je sklenil Katanec.

Vstopnice za nastop Slovenije z Islandijo so od danes že v prodaji in so po isti ceni, kot so bile za prijateljsko tekmo z BiH; do 18. marca bodo za odrasle po 18 evrov, v družinskem sektorju pa po 14 evrov ter po devet evrov za otroke.