Monaški princ Albert II. je v sredo pred novo nočno moro Arsenala na evropskem prizorišču srečal rojaka Arsena Wengerja. Na enem od hodnikov stadiona Emirates sta se rokovala in poklepetala o bližajoči se tekmi osmine finala lige prvakov med Arsenalom in Monacom. V tem dvoboju so za favorita veljali Londončani, zato je monaški princ prosil Wengerja, naj bo vendarle prizanesljiv do francoskega predstavnika. Ko je bilo tekme konec, se je izkazalo, da bi moral prošnjo pravzaprav nasloviti kar Wenger.

Nov potop Arsenala, ki si je s porazom z 1:3 praktično že zaprl vrata napredovanja v četrtfinale, je tudi boleč udarec za Arsena Wengerja. Francoz sedi na klopi topničarjev že skoraj dvajset let. »Za nami je grozna noč. Vse naše poteze so bile napačne. Smo nadvse žalostni. Če z glavo nisi pri stvari, si kaznovan. Monaco je izvrstno izkoristil naše napake,« je Wenger v sredo razlagal občutke po grenkem porazu proti klubu, ki ga je med letoma 1987 in 1994 vodil kot trener ter že v prvi sezoni osvojil francoski naslov prvaka. Z Arsenalom je v sezoni 2003/04 zadnjič osvojil angleško ligo, dolgo sušno obdobje brez lovorik pa je prekinil šele lani, ko je Arsenal postal zmagovalec pokala FA. Leta 2006 so ga sprejeli v angleško nogometno hišo slavnih.

Moštvo je kot prelepa ženska

Sicer pa je Arsene Wenger nekoč dejal, da gre njegova filozofija nekako takole – vse, kar storiš v življenju, stori tako dobro, da postane umetnost. V tej luči tudi nogomet dojema kot umetnost, vendar le takrat, ko so izpolnjeni vsi pogoji. Tako kot večina prepoznavnih trenerskih strokovnjakov je zaslovel s številnimi zanimivimi izjavami. Nogometno moštvo je zanj kot prelepa dama: »Če ji večkrat ne poveš, kako lepa je, bo to seveda pozabila.« Wenger je priznal, da je večino življenjskih vrednot osvojil v nogometu. Mediji so mu pripeli oznako »profesor« in ga označili tudi za »kralja dogovorov«. V športnih krogih velja za intelektualca, saj je opravil magisterij ekonomije. Tekoče govori angleško, francosko in nemško, razume pa tudi italijansko, špansko in japonsko. V Angliji ga cenijo, ker zagovarja delo z mladimi nogometaši, kjer žanje številne uspehe.

O strategiji na nogometnih igriščih se je veliko naučil v pivnicah, ko se je pogovarjal z ljubitelji nogometa. »Iz psihologije izhaja, da se otrok pri petih ali šestih letih največ nauči v baru, ko spoznava različne ljudi in opazuje, kako kruti znajo biti drug do drugega,« je obrazložil. Podrobni analitični spremljevalci angleške lige pravijo, da je Arsene Wenger morda celo edini trener na Otoku, ki ni nikdar deloval v nasprotju s svojimi načeli, čeprav so bili kritiki iz novinarskih vrst in s tribun večkrat zelo ostri in neizprosni. Velikokrat je ponovil, da je zanj pomembno, da njegovo moštvo igra privlačen nogomet, in od tega ni nikdar odstopil niti za ceno poraza. Večina njegovih trenerskih kolegov je vendarle bolj pragmatičnih in jih zadovolji že vsaka minimalna zmaga. Arsenal tudi nima tako močnega finančnega zaledja velikih korporacij kot drugi vrhunski klubi v Angliji. Londonski klub že več let slovi kot idealno okolje za mlade igralce, zato se je v tem kolektivu pod mentorstvom Wengerja skozi leta sprehodilo ogromno talentiranih igralcev, ki so kasneje postali svetovni zvezdniki.

V javnosti ne kaže čustev

Leta 2007 je ena od raziskav pokazala, da je Arsene Wenger postal celo edini trener v angleški premier ligi, ki mu je uspelo ustvariti dobiček od prestopov. Tipičen primer je Francoz Nicolas Anelka, ki je v London prišel za 500.000 funtov, po dveh letih pa so ga prodali v madridski Real za 23,5 milijona. Wenger čustev ne kaže pogosto, takšnega obnašanja pa se je naučil na Japonskem, ko je kratek čas pred prihodom v London treniral Nagoyo. »Tamkajšnji ljudje se znajo brzdati. Če pokažeš čustva, se ti smejijo,« je dejal nekoč.

Ker ne mara pretiranega pojavljanja v javnosti, je o njegovem zasebnem življenju znanega bore malo. So pa marsikatero pohvalo na Wengerjev račun doslej izrekli številni nogometaši, ki so ravno pod njegovim vodstvom pokazali najboljši nogomet. Wenger se posla loteva resno, saj je večkrat opozoril, da je igralčeva vrednost na igrišču odvisna od celotnega načina življenja, zato denimo rad preveri, kakšne so prehranjevalne navade njegovih varovancev.