Nogometne tekme med Olimpijo in Mariborom so postregle že z marsikaterim incidentom. Težko se je spomniti vseh, kaj šele jih sešteti. V večini primerov težave povzročajo navijači. Minuli konec tedna jih ti niso mogli, kajti tribune v Stožicah so bile prazne, ker je bila Olimpija kaznovana zaradi razgrajanja navijačev (tudi zaradi rasističnih vzklikov). A vseeno ni šlo brez neprijetnih dogodkov. Le da so tokrat v ospredje stopili nogometaši, in to na kakšen način!

Kletvice in najnizkotnejše zmerljivke so kar deževale, za nameček pa obstaja sum, da so člani ljubljanskega kluba na rasni osnovi žalili nogometaša Maribora Jean-Philippa Mendyja. Tekmece je obtožil mariborski klub – žalila naj bi predvsem trener Milorad Kosanović in nogometaš Miroljub Kostić, ki pa je to zanikal. Če se obtožbe izkažejo za resnične, je jasno, kaj bo sledilo. Nogometna zveza, ki bo o pritožbi Maribora odločala v prihodnjih dneh, bo v tem primeru Olimpijo ostro kaznovala. Navsezadnje kazenski zakonik za javno spodbujanje in razpihovanje rasnega in drugih sovraštev predvideva do dve leti zapora, tekma med Olimpijo in Mariborom pa je bila javni dogodek s televizijskim prenosom, čeprav brez gledalcev.

Toleranca je napaka

Medtem ko ni povsem jasno, kdo naj bi žalil Mendyja (še en indic, da je do žaljenja zares prišlo, je reakcija francoskega nogometaša, ki so se ga dogodki na igrišču več kot očitno dotaknili) in na kakšen način, pa ni nobenega dvoma, da so se člani obeh ekip obnašali vulgarno, pri čemer je bil precej glasen Kosanović. Navzoči so lahko slišali širok repertoar kletvic in zmerjanja ter se čudili vedenju, ki ne sodi na nogometno igrišče. Pri tem so se lahko spomnili na nekdanjega trenerja Domžal Stevana Mojsilovića, ki ima sloves najbolj vulgarnega trenerja zadnjih let v Sloveniji. Nogometaš Maribora Marcos Tavares je rekel, da je Kosanović Mendyja ozmerjal z opico, to besedo so slišali tudi nekateri novinarski kolegi.

»Tisti, ki na takšen način žalijo ljudi, ne bi smeli imeti mesta v nogometu. Morali bi biti vzor navijačem in klubu. Morajo delovati na pozitivih vrednotah, kot je človeško dostojanstvo, ne pa razpihovati sovraštva. Če trener Olimpije ne spoštuje tekmeca, potem zmaga nad Mariborom ne more imeti velike veljave, zato ne razumem, zakaj jo potem obešajo na veliki zvon,« je, ko smo ga vprašali, kaj meni o domnevnem Kosanovićevem ravnanju, dejal trener Oliver Bogatinov. Nekdanji trener Mure, ki v tej sezoni deluje v Savdski Arabiji, je eden redkih nogometnih akterjev, ki se javno zavzemajo proti kakršni koli vrsti nestrpnosti. Ko je vodil prekmurski klub, ga je nogometna zveza kaznovala, ker je izrazil dvom o tem, ali imajo sodniki enakovreden kriterij do temnopoltih nogometašev. V tem primeru do nekdanjega nogometaša Mure Stanleyja Aboraha. Bogatinov dilem o tem, kakšna naj bi bila kazen ob rasističnih izpadih, nima. »Potrebna je ničelna toleranca. Ne bi imel nobenega problema s tem, če bi bil klub v takšnem primeru izključen iz tekmovanja, nogometaš pa bi dobil enoletno prepoved igranja,« je dejal. Možno je, da so rasistični komentarji celo del strategije, s katero skušajo nogometaši enega kluba spraviti iz tira tekmece. »To sredstvo ne opravičuje cilja. O tem ni dvoma,« je dodal. Med sobotno tekmo nihče od akterjev ni bil kaznovan zaradi neprimernega vedenja, ne zaradi morebitnih rasističnih komentarjev ne zaradi kakšne druge vrste žaljenja. Ker so grde besede segle do tribune, je težko verjeti, da jih niso slišali sodniki z glavnim Matejem Jugom na čelu.

Mlačen odziv klubov

Kaj si o takšnih dogodkih misli, smo vprašali tudi Milana Hosto, športnega filozofa, ki v jugovzhodni Turčiji sodeluje pri projektu integracije kurdskih otrok v družbo in učenja nenasilne komunikacije prek športa. »Take stvari bi morali takoj na kraju samem sankcionirati. Po tekmi stvar zvodeni oziroma se jo spolitizira, tudi v športu je tako,« je dejal. Kako poteka politizacija v športu, je bilo vidno po mnogih nogometnih derbijih med Olimpijo in Mariborom, tudi po zadnjem. Akterji hitro najdejo zakulisne dogodke, s katerimi preusmerijo pozornost. Tako eni postanejo desni, drugi levi, eni liberalci, drugi klerikalci, eni Janša, drugi Janković... Medtem pa se resnih problemov, kot je rasizem, lotevajo zlahka ali pa so včasih celo orodje za doseganje drugih ciljev.

Hosta meni, da bi morali akterja, ki na športni tekmi spodbuja kakršno koli nestrpnost ali nasilje, nemudoma odstraniti s prizorišča. »Policisti imajo to pristojnost, če že tega ne naredi vodstvo kluba, ki bi ga moralo skrbeti za ugled,« je odprl še eno vprašanje. Nismo namreč zaznali, da bi športni klubi v takšnih primerih obsodili dejanja svojih članov. Tudi Olimpija tega ni storila, kar bi vsaj v Kosanovićevem primeru lahko. Podobno je bilo v Domžalah, kjer so vse do bridkega konca trpeli obnašanje Stevana Mojsilovića. »Če takšne člane svojega kluba ščitijo, si delajo medvedjo uslugo, pa tudi športu,« je dodal Hosta.