Ne Lionel Messi ne Cristiano Ronaldo. Robert Lewandowski je nogometaš, o katerem na vrhuncu sezone pojejo hvalospeve navijači z vsega sveta. Kdo bi si mislil, da bo fant iz Varšave v polfinalu lige prvakov zasenčil največji nogometni imeni zadnjih let. A mu je uspelo z redko videno učinkovitostjo. Kot prvi nogometaš je zabil štiri gole na eni tekmi polfinala lige prvakov. In to na kakšen način!

Kot Ricken in Sammer

Da zatrese mrežo, potrebuje le nekaj milimetrov prostora. Tako je Borussio proti Realu povedel v vodstvo z 1:0, čeprav je Pepe stal tesno ob njem. Ko je drugič zadel, je bil ravno tam, kjer je moral biti (na meji prepovedanega položaja), in z eno potezo demonstriral vrhunsko tehniko in iznajdljivost obenem, ko se je polkrožno obrnil in dosegel gol. Iznajdljivosti na majhnem prostoru je dodal še silovit in natančen strel (celo z mesta) za tretji zadetek. Da zna učinkovito izvesti tudi enajstmetrovko, bi mu verjeli na besedo, a je za posladek pokazal in dokazal še to. Ne zgodi se ravno pogosto, da italijanski časnik Gazzetta dello Sport kakšnemu nogometašu dodeli oceno deset, kakršno je poljski reprezentant dobil za predstavo na sredin večer. Za kaj takšnega zadostuje zgolj popolna predstava.

Lewandowski spada v mlajši val nogometnih zvezdnikov, ki kaže znake, da Messi in Ronaldo vendarle ne bosta večno na vrhu. Pri 24 letih spada med najboljše napadalce sveta. Preden se je zavihtel med elito, si je utiral pot v poljski ligi. Leta 2010 je prišel k Bourssii za 4,5 milijona evrov iz Lecha kot najboljši strelec domačega tekmovanja. Trener Borussie Jürgen Klopp, ki mu je uspelo na kupu zbrati veliko tedaj še bodočih zvezdnikov, je v njem prepoznal stroj za zadetke, ki ga je bilo treba le še malo podmazati. To mu je več kot odlično uspelo in Lewandowski je z osvajanjem lovorik (dvakrat je bil nemški prvak) ter zabijanjem golov začel pohod proti največjim imenom kluba, kot sta Lars Ricken in Matthias Sammer, po katerih se je v mladosti zgledoval. A kmalu bo vsem trem skupno, da bodo bivši igralci Borussie. Lewandowski bo namreč verjetno okrepil Bayern, s čimer bo navijačem, ki veljajo za ene najbolj zvestih v Nemčiji, povzročil pekočo rano.

Soigralca sta Lolek in Bolek

Da bo postal slaven nogometaš, je ves čas verjel tudi njegov oče. V ta namen ima Lewandowski mlajši ime, s katerim svetovna javnost nima težav pri izgovarjanju. Ker Robert prihaja iz športne družine, je bilo le vprašanje, s katerim športom se bo ukvarjal. Oče je bil poljski prvak v judu, v drugi ligi pa je igral tudi nogomet. Mama je bila profesionalna igralka odbojke, po njeni poti pa gre tudi sestra. Tudi njegova partnerica Anna Stachurska prihaja iz športnih vrst. Osvojila je bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v karateju. Lewandowski je nekoč dejal, da mu včasih pokaže kakšen trik iz karateja, kar je uspešno uporabil, ko je na eni od tekem dosegel gol s škarjicami. Na Poljskem sta zelo priljubljena, primerjajo ju z Victorio in Davidom Beckhamom. Podobno kot nogometaš Paris Saint Germaina da Lewandowski precej na videz. Rad pokaže svoje mišice. Te so tako razvite, da mu je soigralec Nuri Sahin nadel vzdevek Telo. Da mu v moštvu Borussie ni dolgčas, poskrbita kolega iz poljske reprezentance Lukasz Piszczek in Jakub Blaszczykowski, s katerima tvori udarni trio tako v klubu kot v reprezentanci, kjer pa so manj uspešni. Ker sta soigralca in prijatelja menda zabavni osebi, ju je poimenoval kar Lolek in Bolek, po junakih iz poljske risane serije.

Po razvpitosti pa par Lewandowski in Stachurska kljub vsemu še precej zaostaja za slavnim angleškim parom. Prav tako po škandalih. Vsaj za zdaj teh v tabloidih ni bilo. Lewandowski pravi, da oba živita športno življenje, v katerem ni prostora za alkohol in ponočevanja.

Lewandowskega se morda spomni tudi kakšen zagrizen navijač slovenske reprezentance. Ampak mora biti resnično zagrizen, kajti ko je jeseni leta 2009 igral v Mariboru proti Sloveniji (v igro je vstopil v 61. minuti), nista blestela ne on ne poljska reprezentanca. Tedaj si je šele utiral pot med nosilce reprezentančne igre. Slovenija je zmagala s 3:0 in se kasneje uvrstila na svetovno prvenstvo. Pravijo, da se v nogometu vse zelo hitro spremeni. V treh letih in pol se je marsikaj. Le poglejte, kje je danes Robert Lewandowski in kje slovenska reprezentanca.