Film "Messi" je režiral Španec Alex de la Iglesia, scenarij pa je napisal nekdanji argentinski reprezentant Jorge Valdano. "Vemo, kakšen genij je Messi na igrišču, želeli smo, da to vidijo tudi zunaj njega. Za vsakim genijem je enigma, mislim pa, da nam je uspelo," je dejal Valdano, ki je leta 1986 osvojil naslov svetovnega prvaka.

Valdano je v filmu potegnil tudi vzporednice z Brazilcem Neymarjem, mladim zvezdnikom, ki si pri Barceloni deli slačilnico z Messijem. "Če bi delali dokumentarec o Neymarju, bi bil bolj o nogometašu, ki je pop-zvezdnik. Messi je precej bolj zadržan," je razložil Valdano.

Od začetkov na ulicah Rosaria do uspeha v Barceloni

Dokumentarni film prikazuje Messijevo kariero: od igranja nogometa na ulicah domačega mesta Rosaria, boja s pomanjkanjem rastnega hormona, potovanja v Barcelono, kjer mu je katalonski klub omogočil zdravljenje in igranje nogometa za mlajše selekcije, do preboja v člansko ekipo. Njegove štiri zlate žoge za najboljšega igralca sveta so prav tako tema filma, pozabili niso niti na njegovo babico, ki ga je navdušila za nogomet.

Večino materiala za film je Valdano dobil ob pogovoru v restavraciji z nekdanjim trenerjem katalonskega moštva Johanom Cruyffom, o Messiju pa v filmu spregovorijo tudi Barcelonini zvezdniki Gerard Pique, Javier Mascherano, Jose Manuel Pinto in Andres Iniesta.