»Na letališču mi je mama dejala: 'Pojdi v Francijo in lahko boš spremenil življenje naše družine.' Vedela je, da če uspem v nogometu, bomo lahko bolje zaživeli. Pri petnajstih letih tako nisem igral zgolj za lastno slavo, igral sem zavoljo svoje družine,« je v intervjuju za Daily Mail leta 2009 dejal napadalec Toga.

Dandanes je zgodba povsem drugačna. Uspešni in bogati Adebayor je namreč prekinil stike s svojo družino, mater, ki jo je imenoval kar za najboljšo na svetu in v družbi katere je nekoč sprejel nagrado za najboljšega afriškega nogometaša, pa je pred dobrim letom dni izgnal iz svoje hiše, češ da je coprnica in skuša z magijo škodovati njegovi karieri.

Kot je za radijsko postajo Peace FM dejala nogometaševa sestra Maggie, je nogometaš povsem prekinil stike z družino, prav tako pa se ne oglaša na materine telefonske klice, s katero ni spregovoril besede že več kot leto dni. »Trenutno najina mama prodaja plastične vrečke, ključavnice in nekatere druge stvari na meji med Togom in Gano. Emmanuela ni videla že več kot leto dni. Ne kliče ga zaradi denarja, temveč zgolj zaradi tega, ker bi ga rada videla, saj ga ima zelo rada.«

Na izjavo svoje sestre se je Adebayor že odzval in pojasnil, da je stike z mamo in svojci prekinil, ker naj bi ti želeli škodovati njegovi športni karieri. »Le kako naj govorim z mamo in sestro, če pa coprata proti meni,« je prepričan kapetan izbrane vrste Toga.