Po podatkih Forbesa je daleč najbolje plačani selektor na svetovnem prvenstvu v Braziliji Fabio Capello, ki se je včeraj poslovil z Rusijo, saj je proti Južni Koreji (1:1), Belgiji (0:1) in Alžiriji (1:1) uspel osvojiti le dve točki, kar je bilo premalo za napredovanje v osmino finala. Italijan od ruske nogometne zveze na leto dobi 11,235 milijona dolarjev (okoli 8,25 milijona evrov), zato ni presenetljivo, da po neuspehu in zgodnjem slovesu ne razmišlja o odstopu in namerava rusko reprezentanco voditi tudi na svetovnem prvenstvu čez štiri leta, ko bo mundial ravno v Rusiji.

Drugi najbolje plačani selektor na mundialu je Roy Hodgson, ki je z angleško reprezentanco osvojil celo le eno točko za remi proti Kostariki, izgubil pa je tekmi proti Italiji in Urugvaju. Tudi Hodgson ne namerava odstopiti in bo očitno še naprej prejemal 5,875 milijona dolarjev na leto (okoli 4,31 milijona evrov).

Na tretjem mestu Forbesove lestvice najbolje plačanih selektorjev v Braziliji najdemo Cesareja Prandellija, ki je tako kot zgoraj omenjena moža z Italijo prav tako že končal s tekmovanjem. Za razliko od Capella in Hodgsona je vsaj okusil slast zmage, ko je v prvem krogu premagal Angleže, a je po porazih proti Kostariki in Urugvaju prav tako moral domov že po skupinskem delu, s čimer je naletel na številne kritike v domovini. Je pa Prandelli prevzel odgovornost za neuspeh na svoja ramena in je kmalu po tretji tekmi odstopil.

Prandelliju sledijo brazilski selektor Luiz Felipe Scolari (3,974 milijona dolarjev), švicarski selektor Ottmar Hitzfeld (3,745), nemški selektor Joachim Löw (3,602), kot zadnji pa na leto več kot tri milijone dolarjev zasluži španski Vicente del Bosque (3,386) na sedmem mestu.

Najslabše plačani selektor do sedaj morda celo najbolj navdušil

Zanimiv je tudi pogled na dno lestvice, saj je na 32. mestu kot najslabše plačani selektor na mundialu mehiški strateg Miguel Herrera, ki je v skupini A s svojimi varovanci navdušil in na treh tekmah osvojil 7 točk in le zaradi slabše razlike v zadetkih prvo mesto prepustil Brazilcem. Herrera od mehiške nogometne zveze na leto prejme le 209.810 dolarjev, torej manj kot dva odstotka letne plače Capella.

Precej nizko sta denimo tudi selektorja Nigerije (Stephen Keshi je z 392.420 dolarji na 28. mestu) in Kostarike (Jorge Luis Pinto je z 440.590 dolarji na 26. mestu), ki sta svoji reprezentanci prav tako popeljala v osmino finala. Nič kaj bajna pa v primerjavi z nekaterimi evropskimi selektorji ni niti letna plača argentinskega selektorja Alejandra Sabelle (818.240 dolarjev, 22. mesto), ki pa bi v primeru osvojitve naslova svetovnih prvakov, Argentina je poleg Brazilije vendarle glavni favorit, zagotovo dobil lep bonus.

Celoten seznam plač selektorjev reprezentanc, ki sodelujejo na mundialu:

(Vir: Forbes)