Aktualni španski prvaki so se še sedmič zapored uvrstili med osem najboljših ekip stare celine, čeprav ni bilo malo tistih, ki so glede na nedavne blede predstave blaugrane dvomili v njihov uspeh. A varovanci Gerarda Martina so se zvezdniškemu Manchester Cityju zoperstavili več kot prepričljivo, bili večji del tekme boljši nasprotnik, na koncu pa se z zadetkoma Lionela Messija in Danija Alvesa doseženima v drugem polčasu zasluženo veselili zmage z 2:1. Edini zadetek za Otočane je v 89. minuti dosegel Vincent Kompany.

Tekma seveda ni minila brez nekaterih sumljivih odločitev glavnega delivca pravice Stephana Lannoya in njegovih pomočnikov, ki so v prvem polčasu spregledali najstrožjo kazen po prekršku nad Lionelom Messijem, piščalka pa je ostala nema tudi v drugem delu, ko je Gerard Pique v kazenskem prostoru podrl Edina Džeka.

»Enajstmetrovka se mi je zdela čista kot solza. Džeko je bil v položaju za strel, njegova strelna noga pa je bila ovirana in priložnost je splavala po vodi. Čeprav nikoli ne bomo vedeli, ali bi bil morebiten zadetek dovolj, da bi se kvalificirali,« je sodniško odločitev komentiral strelec edinega zadetka za Angleže Kompany, kritikam na račun sojenja pa se ni uspel izogniti niti njegov soigralce Yaya Toure.

»Naučili smo se, da moramo v prihodnje dobiti boljšega sodnika. A če sem iskren, smo priložnost za napredovanje zapravili že na prvi tekmi.«

Napredovanje Barce nikoli zares ogroženo

Čeprav so bili na tekmi oškodovani tudi nogometaši Barcelone, se nad sodnikom in njegovimi odločitvami seveda niso hudovali. V ospredju je bila tokrat sijajna predstava razigranega Lionela Messija, ki je po dolgem času znova zaigral, kot se za enega najboljših nogometašev na svetu spodobi.

»Proti Real Sociedadu in Valladolidu smo si privoščili velika spodrsljaja. Kritizirali so naš način igre in našo podobo. A danes smo postali Barcelona, ki jo ljudje želijo videti. Vemo, kdaj stvari ne opravljamo v redu. Smo prvi, ki si namenimo kritiko. Vedeli smo, da moramo doseči zadetek, saj smo se zavedali moči Cityja. A naše napredovanje ni bilo nikoli zares ogroženo,« je povedal Messi, ki sedaj skupaj s soigralci že nestrpno pričakuje žreb četrtfinalnih parov 21. marca v Nyonu.