Policisti, ki bodo zaradi spremljanja zakonitosti izvajanja policijskih pooblastil dogajanje na večnem derbiju snemali z video kamerami, so zaradi vse pogostejše problematike nasilja na različnih športnih prireditvah pripravili preventivni projekt Žoga je za igro, ki je namenjen zmanjšanju nasilja na športnih prireditvah.

Kot so danes sporočili iz Policijske uprave Maribor, želijo s projektom vzpodbuditi druge subjekte v državi, da se začnejo bolj ukvarjati s problematiko nasilja in nestrpnosti ob športnih prireditvah, na poti nanje in vračanja z njih.

"Nujno je, da vsi subjekti, ki lahko karkoli naredijo, prispevajo k zagotavljanju večje stopnje varnosti in zmanjševanju nasilja in huliganstva. Do vsakršnega nasilja in izražanja nestrpnosti velja ničelna toleranca," opozarjajo na policiji.

Nova policijska zakonodaja uvaja dve pooblastili, s katerima bodo policisti zagotovili varnost in red ter preprečili nasilje na športnih prireditvah. Gre za možnost prepovedi udeležbe na športnih prireditvah in prekinitev potovanja na športno prireditev.

Policisti bodo tako lahko nasilnim skupinam preprečili dostop do športne prireditve, tistim navijačem, ki so bili v preteklosti že kaznovani zaradi kršitev na tekmah, pa bodo lahko izrekli začasno enoletno prepoved ogleda športne prireditve.