"Ate o ano que vem" - Nasvidenje čez leto dni je bil slogan, s katerim so sinoči v Riu končali pokal konfederacij. Po tekmovalni plati se je za državo gostiteljico največjega nogometnega športnega dogodka leta 2014 generalka 378 dni pred dnevom D razpletla odlično: Brazilci so z všečno predstavo v finalu ponižali še do včeraj nepremagljive Špance, jim odčitali lekcijo in jim zadali prvi poraz na zadnjih 29 tekmah.

Zdaj lahko razmišljajo o naslovu svetovnega prvaka

Brazilija, ki je tudi v pokalu konfederacij iskala načeto samozavest po slabših dosežkih v preteklosti in zdrsu navzdol po lestvici Fife, je tako izpit na igrišču opravila z odliko, ekipa z Neymarjem na čelu pa ljubiteljem "selecaa" vzbuja upanje, da bo nekaj podobnega mogoče ponoviti tudi čez leto dni na SP.

"Vemo, da nas čaka še veliko dela. Želimo doseči raven drugih ekip, kot so Španija, Nemčija in Argentina. Prihajamo v formo, zdaj lahko razmišljamo o tem, da bi postali prvaki. Danes smo se res počutili kot pravi Brazilci v tem izjemnem vzdušju," je po uspehu v finalu domači strateg Luiz Felipe Scolari še podžgal brazilske strasti.

Brazilci želijo šolstvo, zdravstvo in infrasktrukturo pred športom

A pokal na novih in prenovljenih stadionih je imel tudi drugo plat. Predvsem glas ulice, množični protesti so Brazilijo zajeli tudi zaradi nogometa in športa nasploh. Država bo v naslednjih treh letih gostila dve največji športni tekmovanji na svetu, nogometno prvenstvo in olimpijske igre, a številni Brazilci so prepričani, da bi morali najprej poskrbeti za boljše šolstvo, zdravstvo in infrastrukturo in se šele potem lotevati bleščečih športnih projektov. "Upam, da se gibanje, ki smo mu bili priča letos, ne bo nadaljevalo tudi v leto 2014," je o tej temi dejal generalni sekretar Fife Jerome Valcke.

V enem letu še precej dela za organizatorje

Toda Fifa se zaveda, da težav ne predstavljajo samo nezadovoljni Brazilci na ulicah in pred stadioni. Nedokončani projekti, pomanjkanje hotelskih zmogljivosti, premajhna letališča, skrb za varnost ... vse to bo leta 2014, če težav ne bodo odpravili, še precej težje rešljivo. Na prvenstvu bo štirikrat več ekip in precej več tujih obiskovalcev. Vsi stadioni morda ne bodo dokončani v predvidenem roku. Problematična je šesterica objektov, na katerih ni bilo tekem pokala konfederacij, predvsem stadiona v Manausu in Sao Paulu za zdaj ne dajeta vtisa, da bi lahko čez eno leto gostila tekme na najvišji ravni.

Brazilci bi morali v prenovo letališke infrastrukture vložiti tri milijarde evrov, milijoni navijačev bi se radi po velikanski državi premikali na dostojen način. Za zdaj stvari še niso povsem na želeni ravni, med pokalom konfederacij se je zapletalo predvsem v Belo Horizonteju. In vse obiskovalce bodo morali Brazilci tudi namestiti v hotele. Ob petih milijonih obiskovalcev, ki tja letno pridejo kot turisti, jih bo v nogometnem mesecu leta 2014 še približno 600.000 več, priložnost pa so že zaslutili ponudniki najrazličnejših prenočitvenih kapacitet, ki so že zdaj cene navili trikratno. Za nameček pa niso niti povsem varni - Špance so tatovi med pokalom konfederacij okradli kar v hotelu v Recifeju.