Zvezdnik madridskega Reala in portugalske reprezentance je v finalu izbora v Zürichu premagal Lionela Messija in Francka Riberyja. Ronaldo je po letu 2008 tako še drugič osvojil nagrado, ki jo v sodelovanju z revijo France Football podeljuje Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

Da je šla nagrada v napačne roke, pa je prepričan prvi mož Uefe Platini. Francoz je sicer mnenja, da je Ronaldo izvrsten nogometaš, vendar pa bi moral zlato žogo tokrat osvojiti njegov rojak Ribery, ki je z Bayernom osvojil nemško prvenstvo, pokal in ligo prvakov.

»Ronaldo je čudovit zmagovalec zlate žoge, vendar pa mi je zelo žal za Francka Riberyja. Resno, naslednje leto ali pa čez dve leti se bo znova odločalo med Messijem in Ronaldom. Petdeset let so se pri podeljevanju zlate žoge upoštevali dosežki in naslovi, vendar pa temu zdaj ni več tako. Če Franck ne bi osvojil vseh naslovov, potem ne bi bilo težave. Odkar zlato žogo podeljuje Fifa, se je nekaj spremenilo,« je za L'Equipe izbor kritiziral Platini.

V glasovanju za zlato žogo so sodelovali kapetani reprezentanc, selektorji in predstavniki medijev. Kako so podelili svoje glasove, si lahko pogledate tukaj.