V nogometnih krogih že dlje časa obstaja pobuda, da bi igralce po vzoru rokometa, vaterpola ali ragbija med tekmo lahko tudi začasno izključili. To naj bi postalo mogoče z uvedbo belega kartona, čemur je močno naklonjen tudi prvi mož Uefe Michel Platini, ki je o tem spregovoril na mednarodni športni konferenci v Dubaju.

»Beli karton bi kaznoval slabo vedenje nogometašev med tekmo. Tu mislim zlasti na hlinjenje prekrškov in kritiziranje sodniških odločitev, kar je za ljudi, ki imajo radi to igro, nesprejemljivo. Rumeni karton bi še vedno obstajal, a bilo bi zanimivo, če bi imeli tudi karton, ki bi igralce izključil za pet, mogoče deset minut. Prepričan sem, da bi se glede tega morali učiti od ostalih športov, kot je ragbi, ki uporablja ta sistem,« je o morebitni uvedbi novitete dejal Platini, ki je svojo zamisel prvič predstavil oktobra, a pri tem naletel na ostro nasprotovanje predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppa Blatterja, s katerim je že dalj časa na bojni nogi.

Na konferenci je sicer sodeloval tudi nekdaj izvrstni sodnik Pierluigi Collina, ki pa se je obregnil zlasti ob pravilo prepovedanega položaja, ki je po njegovem mnenju prezapleteno in bi ga bilo treba poenostaviti. »Obstaja več vrst pravil prepovedanega položaja. Težko je najti skupne in etične standarde, da bi ga poenostavili. Ljudje, ki so pred televizijskimi zasloni, ga morajo razumeti. Rabimo enostavna pravila, ki bi jih razumeli prav vsi,« je dejal Italijan.