Čeprav so Katalonci obe tekmi proti Bayernu odigrali pošteno oslabljeni, sta jim visoka poraza v polfinalu dala misliti. V taboru Barcelone se tako še zelo dobro zavedajo, da je za nadaljevanje izjemnih rezultatov, ki so jih nizali v preteklih letih, potrebne nekatere korenite spremembe.

»Ko je ekipa tako superiorna, kot je bil Bayern, jim lahko le čestitaš. Zdaj se moramo osredotočiti na ligo in jo osvojiti, kar se da hitro. Jasno pa je, da bo treba prihodnjo sezono sprejeti nekatere težke odločitve,« je po tekmi dejal branilec Barcelone Gerard Pique, ki je svoje slabe predstave v letošnji sezoni sinoči kronal še z avtogolom.

Da vse le ni tako črno, pa je prepričan Tito Vilanova, ki vzroke za slabe predstave svojih igralcev, vidi tudi v številnih poškodbah moštva. »Vsak klub se pred novo sezono okrepi. Pred nekaj dnevi sem dejal, da velike spremembe niso potrebne, le vsi naši igralci morajo biti zdravi. Bayern je nastopil z najmočnejšo postavo, medtem ko imamo mi številne igralce poškodovane. Kljub težavam pa lahko rečem, da smo bili že po prvi tekmi v nehvaležnem položaju,« je povedal Vilanova, prepričan, da bi bil izid polfinala nekoliko drugačen, če bi imel na razpolago vse igralce.

»Do porazov prihaja, a da doma izgubimo s 3:0, skupno pa kar 7:0 ... Seveda tega nismo pričakovali. Če bi bili 100-odstotni, bi se morda končalo tudi drugače,« je dejal Barcelonin strateg in za konec pojasnil, zakaj v postavi ni bilo prvega zvezdnika Lionela Messija. »V Bilbau je zaigral, ker je rekel, da se počuti bolje. Na tekmi je naredil razliko, a se je na koncu pritoževal nad bolečinami. V torek je še treniral, a nam dejal, da nekaj ni povsem v redu. Ker je eksploziven igralec, je obstajalo tveganje, da si natrga mišico, zato smo sklenili, da ni vredno tvegati.«

Arogantnost ne pride v poštev

Če Barcelono po slovesu od lige prvakov čaka temeljit razmislek, kako naprej, pri Bayernu žanjejo sadove trdega dela iz preteklih let. Bavarci trenutno bržčas igrajo najlepši nogomet na stari celini in tudi v londonskem finalu na stadionu Wembley veljajo za favorite.

»4:0 doma in 3:0 na Camp Nouu. To je zgodovinsko! Lahko smo ponosni in v tem moramo uživati. Vzdušje v ekipi je enkratno. Premagati najboljšo ekipo zadnjih petih let tako prepričljivo in še na njihovem igrišču – le kaj bi si lahko še želeli? Imamo izvrstno ekipo z ogromno kvalitete, ki gara tako v napadu kot obrambi. Uvrstitev v finale bomo proslavili in se ga že veselimo. Zdaj želimo zmagati,« veselja ni skrival sinoči izvrstni Bayernov vezist Arjen Robben.

Nič manj evforičen ni bil izvršni predsednik nemškega velikana Karl-Heinz Rummenigge, ki je ob gledanju sinočnje predstave nogometašev v rdečih dresih resnično užival. »Skoraj se moram uščipniti! Zmagali smo s 3:0 proti najboljši ekipi na svetu, doma pa jim zabili kar štiri gole. To je neverjetno dobro! Ko smo dosegli prvi gol, sem se sprostil, saj sem vedel, da mora nasprotnik zdaj zadeti šestkrat, kar pa ni bilo mogoče. Proti Barceloni smo odigrali dve čudoviti tekmi, vse se je izšlo perfektno, a zaradi tega ne bomo postali arogantni. Ni se lahko trikrat uvrstiti v finale v zadnjih štirih letih. Zdaj si želimo dvigniti pokal in mislim, da imamo za to kar dobre možnosti.«

Nemci prehiteli Nizozemce

V Londonu bodo tako nogometni navdušenci spremljali dve nemški moštvi. Takšen podvig je pred tem uspel ekipam iz Španije (Real – Valencia), Italije (Milan – Juventus) in Anglije (Manchester United – Chelsea). Nemci se tako lahko že veselijo, da bo njihov klub še sedmič v zgodovini postal najboljši na stari celini, s čimer bodo na lestvici prehiteli Nizozemce. Še naprej pa so najuspešnejši Španci, ki se lahko pohvalijo s 13 lovorikami najboljšega v Evropi.