Začetek je bil sicer po okusu navijačev blaugrane. V prvi postavi je, tako kot so napovedovali, zares zaigral povratnik po prestani kazni zaradi ugriza tekmeca, Luis Suarez; Urugvajec se je tudi izkazal s podajo za hiter zadetek Neymarja v četrti minuti, v igri pa ostal do 69. minute.

Barca je prve pol ure prevladovala, si priigrala še nekaj priložnosti, toda njen prvi zvezdnik Lionel Messi je ostal brez zadetka, najbližje mu je bil v 22. minuti. Njegov lov na rekord Baska Telma Zarre, ki je star že več kot pol stoletja, se tako še ni končal: Zarra ima na računu 251 golov v španski ligi, Messi je danes ostal pri številki izpred clasica, 250.

Usodna napaka Gerarda Piqueja

Eden odločilnih trenutkov je bila napaka Gerarda Piqueja, ki je v svojem kazenskem prostoru igral z roko. Hladnokrvni strelec z bele točke je bil domači zvezdnik Cristiano Ronaldo - zanj je bil to že 16. gol v sezoni -, po zadetku v 35. minuti (to pa je bil obenem prvi prejeti gol za vratarja Barcelone Claudia Brava v sezoni, klonil pa je po 754 minutah) pa se je tehtnica nagnila na madridsko stran, izjemno priložnost je imel ob izteku prvega dela James Rodriguez.

Premoč sta v drugem polčasu, ko so gostje naredili še nekaj večjih napak v obrambi, povečala najprej Pepe (50.), zatem pa še Karim Benzema (61.), vodstva 3:1 pa domači niso več spustili iz rok.

Na lestvici je še vedno prva Barcelona, ki je ostala pri 22 točkah, Real pa je z 21 sedaj drugi. V nedeljo ga lahko prehiti Sevilla, ki ima pred tekmo z Villarrealom 19 točk.