Galaktiki se v letošnji sezoni lahko pohvalijo le z osvojenim španskim superpokalom, kar je za tako velik klub, kot je Real, vsekakor daleč pod pričakovanji. Z učinkom nogometašev na igrišču tako ne more biti zadovoljen niti prvi mož Reala Florentino Perez, ki je v času svojega predsedovanja (2000-2006, 2009-?) samo za okrepitve porabil vrtoglavih 860 milijonov evrov, klub pa je v tem času osvojil le 10 lovorik. Povedano drugače, Perez je za vsako osvojeno lovoriko odštel kar 86 milijonov evrov.

Zaradi Pereza pa ni pestro le na nogometni tržnici, vse prej kot redke so tudi njegove menjave na mestu trenerja, saj je v času njegovih dveh mandatov Santiago Bernabeu zapustilo kar osem trenerjev, na izhodnih vratih pa je sedaj tudi Jose Mourinho.

Navijači Mourinhu prisodili nezadostno oceno

Portugalec je pred tremi sezoni prišel v Real kot velik odrešitelj. Tisti, ki bo končal vladavino najhujšega tekmeca FC Barcelone in klub popeljal do tako želenega desetega naslova prvaka Evrope. Obrnilo se je precej drugače; Barcelona je še naprej vladar Španije, trije pokali, od katerih je med navijači nekaj vreden le naslov španskega prvaka 2011, pa so veliko premalo za apetite kraljevskega kluba.

Madridski As, ki je portugalskega stratega podpiral tri leta v slabem in dobrem, je v zadnjih tednih obrnil ploščo in ga bralcem predstavil za glavnega krivca neuspehov, ki so vrhunec dosegli s porazom v finalu španskega pokala proti mestnemu tekmecu Atleticu. As je Mourinhu naštel kar 34 incidentov v treh sezonah; vključno s kritikami o sodnikih, Evropski nogometni zvezi, konflikti z igralci lastnega moštva, z vodstvom kluba, trenerji drugih moštev, itd. Bralci Asa v anketi z veliko večino (82%) zahtevajo, da namesto Mourinho moštvo zadnji dve tekmi vodi trener druge ekipe Reala Castille Alberto Toril.

Še dlje je šla madridska Marca, ki je pripravila kar nekaj anket. V prvi bralce sprašuje, kakšno oceno bi dali Mourinhu za delo v preteklih letih. Skoraj 40 odstotkov od 80.000 sodelujočih mu je prisodilo nezadostno, 21 odstotkov komaj zadostno, 12 % pogojno, odlično ali izvrstno pa komaj deset odstotkov. Nato je Marca bralce vprašala, kdo je krivec za predčasen odhod Mourinha, ki ima pogodbo z Realom do 2016; 75 odstotkov od 30.000 anketirancev je označilo prav Mourinha, 19 odstotkov igralce Real Madrida, 4 odstotke slabe rezultate, dober odstotek pa predsednika Pereza, ki bo sredi junija kandidiral za nov štiriletni mandat.