Kralj med športi bo znova zasijal v najlepši luči. Nocoj na veliko sceno stopa nova sezona v elitni ligi prvakov, v kateri naslov prvaka po več kot desetih letih znova brani madridski Real, najuspešnejši nogometni kolektiv na stari celini. Očitno je jubilejna deseta evropska krona pustila nekaj posledic v moštvu kraljevega kluba, ki ne najde zmagovalnega ritma.

Zaostanek 6 točk prvič po 30 letih

Vsega dve zmagi so od pripravljalnega obdobja do danes zbrali nogometaši v belih dresih. Potem ko so izgubili vse štiri pripravljalne tekme (Inter, Roma, Manchester United, Fiorentina), so na uradni premieri po zmagi nad Sevillo osvojili evropski superpokal. Kasneje so v finalu španskega superpokala pokazali neprepričljiv obraz proti domačemu prvaku Atleticu in pokleknili v sklopu dveh tekem. Še huje je v državnem prvenstvu, kjer so po treh krogih zasidrani v spodnji polovici lestvice in zaostajajo že debelih šest točk za neporaženo Barcelono, kar se jim ni pripetilo že dolgih trideset let. Pri prokatalonskih dnevnikih so hitro izračunali, da Real po tako visokem zaostanku po vsega treh tekmah na koncu še nikdar ni postal španski prvak in da je kar polovico dosedanjih golov prejel v trenutku, ko mu je tekmec ukradel žogo.

Prvič po dolgih letih pa se je na udaru občinstva znašel predsednik kluba Florentino Perez. Navijači so popisali številne plakate z negativno vsebino in jih polepili po mestu, poleg tega pa se je moral Perez že na sobotnem derbiju »el madrileño« proti Atleticu naposlušati kritik s tribun. Tudi to tekmo je Real izgubil, kar pomeni, da njihovemu trenerju Carlu Ancelottiju v sklopu državnega prvenstva ni uspelo še niti enkrat premagati ne Barcelone ne mestnega rivala s stadiona Vicente Calderon.

Ancelotti nič o prvem vratarju

Javnost je skeptična do kadrovanja med poletnim prestopnim rokom, ko sta iz kluba po lastni volji odšla Xabi Alonso in Angel di Maria. Alonso se je odlično znašel pri Bayernu, medtem ko je di Maria že začel tresti mreže za United. Njuni zamenjavi James Rodriguez in Toni Kroos se še nista povsem znašli na Santiagu Bernabeuu, medtem ko je tarča žvižgov postal otrok kluba in serijski osvajalec lovorik, vratar Iker Casillas. Kritiki pravijo, da bi moral med vratnici raje stopiti gibalno bolj spretni Kostaričan Keylor Navas, ki so ga v Madrid zvabili kot Casillasovega naslednika. Trener Ancelotti je na vprašanje, kdo je sploh prvi vratar, odgovoril precej ostro: »Pogovori na to temo ne obstajajo. Ne bomo se pogovarjali o tem, kdo bi moral igrati in kdo ne. Zadeva je zaključena.«

Še kar pa ne potihnejo govorice, da bi se znal Cristiano Ronaldo kmalu spet vrniti na Otok k svojemu tamkajšnjemu najljubšemu klubu Manchester Unitedu. Portugalec, ki bo v novi izvedbi lige prvakov branil rekordno strelsko krono, ne skriva simpatij do rdečih vragov, med bivanjem v Madridu pa je že večkrat izrazil nezadovoljstvo. Pred leti je javno izpostavil, da v Realu ni srečen, zato so mu morali povišati plačo, pred nekaj tedni pa je govoril o poletnih kadrovskih nesmislih predsednika kluba. Zdaj se je oglasil tudi Perezov predhodnik Ramon Calderon in opozoril, da Ronaldo že v prejšnjih sezonah ni bil zadovoljen s prodajo nekaterih igralcev, kot sta denimo Arjen Robben in Gonzalo Higuain. Kako motiviran je Cristiano Ronaldo, bo lahko pokazal že v predtekmovanju lige prvakov, kjer bo imel predvsem proti občutno slabšima tekmecema (Basel in Ludogorec) trasirano pot do vnovičnega naskoka na vrh lestvice strelcev.

Bo Simeone dal prednost Oblaku?

Z zmagami pa želijo nadaljevati pri Atleticu. Čeprav so »los rojiblancos« po zadnji uspešnici in naslovu španskega prvaka prodali nekaj nosilcev igre, se moštvu trenerja Diega Simeoneja to ne pozna preveč. Nadarjeni argentinski strateg se še vedno zateka k svoji prepoznavni agresivni igri. Četudi so ga v španski ligi za dlje časa kaznovali, se na tribunah obnaša podobno energično kot na klopi, zato se njegov motivacijski duh širi na zelenico. Mimogrede, Simeoneja tudi danes ne bo na premieri lige prvakov v Pireju proti Olympiacosu, ker bo prestajal minimalno kazen, ki ga je doletela po zadnjem velikem finalu v Lizboni. Morda bo svoj uradni debi v črtasti majici Atletica naposled dočakal tudi slovenski reprezentančni vratar številka dve Jan Oblak. Ker so v Madridu zanj odšteli rekordno vsoto, je težko verjeti, da bo sicer zelo razpoloženi Miguel Moya kar do nadaljnjega ostal v prednosti pred Oblakom.