Številka 10 na hrbtu je v nogometu rezervirana za resnično najboljše posameznike, ki premorejo obilo kreativnosti in rešitev, ko moštvu teče voda v grlo. Ponosno je nosi tudi Nizozemec Wesley Sneijder, eden najboljših zveznih nogometašev na svetu. Njegova kariera je polna vzponov in padcev, dobro pa pozna občutek, kako je biti na vrhu – z Interjem je pred štirimi leti najprej osvojil ligo prvakov, nato pa se je z reprezentanco uvrstil še v finale svetovnega prvenstva in moral priznati premoč Španiji. Poraz, ki ga je le stežka prebolel. »To je bil eden najtežjih trenutkov moje kariere. Toda lepota nogometa je v tem, da vedno dobiš priložnost za maščevanje. Tudi zato je bilo poraz nekoliko lažje sprejeti.«

Njegova kariera je polna prestopov in bogatih odškodnin. Je tipičen produkt Ajaxove mladinske šole, kjer se je naučil hitrosti in tehnike, nato pa so ga za 27 milijonov evrov prodali Realu iz Madrida. Dodelili so mu dres s številko 23, ki ga je pred njim nosil David Beckham. Po odhodu Robinha v Manchester City pa ga je doletela čast, da obleče dres z njegovo desetico. Žal je imel precej smole s poškodbo kolenskih križnih vezi, slabo voljo pa je tolažil z nočnim obiskovanjem lokalov, v katerih je popival, zato so mu nadeli vzdevek Viski Sneijder. Naslednji cilj je bil Milano, v Interju pa so zanj odšteli 15 milijonov evrov. S trenerjem Josejem Mourinhom sta bila uigran par ter osvojila naslove italijanskega, evropskega klubskega in svetovnega klubskega prvaka. Popivanje je bilo pozabljeno, zavoljo njegovih natančnih podaj in golov z razdalje pa je dobil nov vzdevek – Ostrostrelec. V raziskavi, kdo je najboljši nizozemski izvajalec prostih strelov, pa je Sneijder premočno zmagal, saj je dobil kar 70 odstotkov vseh glasov.

Potem ko pri pogajanjih z Milančani o podaljšanju pogodbe ni bil uspešen, je sledila vnovična selitev, ob odškodnini 7,5 milijona evrov pa je bila nova destinacija Turčija in Galatasaray. Ko so ga ob podpisu pogodbe vprašali, kaj si misli o nekdanji klubski legendi Gheorgheju Hagiju, je dejal: »Bil je legenda in legenda želim postati tudi sam.« Z njegovo pomočjo se je klubu v ligi prvakov v minuli sezoni uspelo prebiti do izločilnih bojev.

Nogometu je bil zapisan že ob rojstvu: žogo je brcal njegov oče, brcata pa jo tudi starejši in mlajši brat. Znana je anekdota, ko so mlajšega brata Rodneya opazili skavti Reala iz Madrida in ga skušali zvabiti medse, a je prestop preprečil Wesley, rekoč: »Ne podpiram tega, da mladi nogometaši takoj prestopijo k najboljšim klubom. Bratu sem povedal, da se mora najprej kaliti v mladinski šoli Ajaxa, šele kasneje pa prestopiti.« Brat ga je poslušal. Kot je tudi sam poslušal svojo drugo ženo, igralko Yolanthe Cabau van Kasbergen, in soigralca pri Interju Javierja Zanettija, da je skrajni čas, da postane kristjan. V cerkvi v Milanu so ga krstili. Žena, ki ima ob nizozemskih še španske korenine, je prava lepotica, s katero pa je imel v preteklosti kar nekaj težav. Močno vinjena se je namreč zapletla v afero z drugo žensko, in ko so jo vprašali, če bi se šli seksualne igre v troje, je dejala: »Nikoli ne reci nikoli.« Tridesetletni v Utrechtu rojeni nogometaš je imel vrsto let težave s samopodobo, ki so jih povzročali izpadajoči lasje, zato je obiskal kirurga in si lase presadil, znan pa je tudi kot ljubitelj tetovaž – eno izmed njih ima tudi na rebrih, pa čeprav tetovaža na tem mestu povzroča precejšnjo bolečino.

Javna skrivnost je, da si s selektorjem nizozemske reprezentance Louisom van Gaalom nista ravno blizu, zato so mnogi pričakovali, da ga ne bo med potniki v Brazilijo, a sta nesoglasja pravočasno rešila. »Van Gaal ima vlogo učitelja v šoli. Nima vsak te sreče, da je pri učitelju dobro zapisan. Znan je po svojih strogih metodah treninga. Ko me je poklical, sem bil počaščen, saj je odličen trener,« mu je laskal, povabilo pa je bilo po svoje logično, saj se Van Gaal zaveda Sneijderjevih sposobnosti natančnih podaj in golov s prostih strelov, tudi ko je razdalja precejšnja. To v dresu z državnim grbom počne že 11 let, v katerih je odigral že 104 tekme in zabil 27 golov. »Vedno želim zmagati. Imamo odlično moštvo, v katerem vlada velik duh. Želimo postati svetovni prvak.«