Nogometni Robin Hood bo šel po tretji mandat predsednika Evropske nogometne zveze Uefa. Michel Platini pri svoji vnovični kandidaturi ne bo imel težkega dela, saj bo 24. marca prihodnje leto na Dunaju edini kandidat. Francoz bo tako še naprej glavni v Evropi, čeprav je še pred kratkim napovedoval, da bo lovil stolček predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), a si je premislil. Njegovi javni pozivi dosedanjemu prvemu možu Fife Seppu Blaterju, naj se umakne iz položaja, niso bili uslišani. Blatter je namreč napovedal novo kandidaturo (tudi pri Fifi bodo volitve prihodnje leto), Platini pa se je nato raje umaknil v ozadje in se zadovoljil s primatom v Evropi.

In zakaj Robin Hood? Zato ker se Platini od začetka svoje pisarniške kariere zavzema, da bi se v nogomet znova vrnil pozabljeni čar, ki ga je izrinil vonj denarja. »Močni klubi imajo preveč denarja, medtem ko revni životarijo,« je dejal pred desetletjem Michel Platini, ki je bil oster kritik lige prvakov. »Tekmovanju smo nadeli ime liga prvakov, zdaj pa v njem igrajo italijanski, angleški, nemški, francoski in španski klubi, ki prvaki svojih držav sploh še nikoli niso bili,« je bentil, a tudi ukrepal. Najmočnejšim državam je tako omogočil, da imajo zdaj v ligi prvakov neposredno po tri predstavnike, a se zato preostali kandidati iz elitnih prvenstev v kvalifikacijah pomerijo med seboj. Tako se v ligo prvakov lažje prebijejo klubi iz manjših držav. Tudi takšni, kot je Maribor iz Slovenije.

V Sloveniji večkrat na obisku

Platini je poskrbel tudi za spremembe pri reprezentančnem evropskem prvenstvu. Število udeleženk je s 16 reprezentanc povečal na 24, prihodnje evropsko prvenstvo pa bo gostila skoraj celotna Evropa, zato ne bo treba graditi novih stadionov. Ko je razmišljal, da bi kandidiral za predsednika Fife, je med svojimi potencialnimi ukrepi napovedoval, da bi na svetovnem prvenstvu leta 2018 nastopilo 40 reprezentanc in ne več 32 kot do zdaj. Platinijeva računica je preprosta. Več držav udeleženk pomeni več navijačev, več prodanih televizijskih pravic, več prodanih artiklov, vse pa ima isti skupni imenovalec – več denarja v blagajni Uefe in Fife.

Seznam idej Platinija se pri tem nikakor ne konča. Zavzel se je za spremembo sistema kaznovanja na nogometnih tekmah. Ukinil bi sedanje rumene kartone, ki bi jih nadomestil začasen odhod nogometaša, ki je storil prekršek, z igrišča na kazensko klop za 10 ali 15 minut, podobno kot pri ragbiju. Ta novost ni prišla v veljavo, za razliko od sistema petih sodnikov, od katerih dva stojita ob golu in spremljata, ali je žoga prešla golovo črto ali ne – seveda tam, kjer še ni v veljavi sistem videonadzora golove črte.

Hkrati želi Platini omejiti število tujih nogometašev v evropskih klubih. »Zagovarjam pravilo, da bi v vsakem klubu na tekmi igralo vsaj pet domačih igralcev, a zaradi evropske zakonodaje to trenutno ni mogoče. Klubi s prevelikim številom tujcev so izgubili identiteto,« je pred leti razlagal prav v Ljubljani, ko je bil gost Slovenske nogometne zveze. »Kaj bi rekli Ljubljančani, če bi imeli za lastnika kluba tujca, trenerja Brazilca in v prvi ekipi enajst igralcev iz Afrike,« je razmišljal Platini, ki je bil v Sloveniji že nekajkrat na obisku kot nogometni funkcionar.

Trikrat najboljši na svetu

Nikoli se s Slovenijo ni spogledoval kot aktivni nogometaš, a se spomni nekaterih igralcev iz nekdanje Jugoslavije, s katerimi se je kar nekajkrat pomeril na pomembnih tekmah. Ob Draganu Džajiću in Safetu Sušiću mu je še najbolj ostal v spominu Dragan Stojković - Piksi, o katerem se je Platini nekoliko pošalil: »Stojković je bil vedno tik za mano, zato se ne spomnim najbolje njegovega obraza. No, on si je verjetno dobro zapomnil mojo številko na hrbtu.«

Platini je najlepše trenutke preživel v dresu Juventusa. S staro damo je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Trikrat je bil tudi najboljši strelec italijanskega prvenstva in trikrat osvojil zlato žogo za najboljšega igralca na svetu. »Na ulicah se rojevajo najboljši nogometaši,« je nekoč izjavil in dodal, da je njega največ naučil oče Aldo, ki je bil vrsto let trener. Uspešen je bil tudi z reprezentanco. S Francijo je leta 1984 postal evropski prvak, kar je bila prva francoska lovorika. Na tem prvenstvu je Platini postavil tudi rekord po številu zadetkov na enem EP, saj je nasprotnikovo mrežo zatresel kar devetkrat. A še bolj kot z zadetki je Platini blestel s podajami in prefinjenimi potezami, zato ga marsikateri strokovnjaki štejejo kot enega najpametnejših nogometašev vseh časov.