Slovenski nogometni klubi so v sklepnem delu priprav na spomladanski del prvenstva, ki se bo začel 21. februarja. Kakšna je razlika v finančni moči klubov, je očitno že iz tega, kje se pripravljajo. Maribor, Domžale in Olimpija so v Turčiji. Mariborčani so v skladu z ugledom evropskega kluba na četrte zimske priprave v Turčiji odpotovali s posebnim letalom z mariborskega letališča, zato so za pot porabili dve uri in pol ter popoldne že trenirali. Potovanje Domžalčanov s prestopanjem v Carigradu je trajalo osem ur, odisejada Olimpije pa kar 15 ur. Preostalih sedem slovenskih klubov kombinira vadbo doma ter na morju v slovenski in hrvaški Istri.

Po koncu jesenskega dela je bilo veliko govoric o tem, da bodo najboljši igralci slovenske lige odšli v tujino, a do siromašenja kakovosti tekmovanja ni prišlo. Od najboljših igralcev sta Slovenijo zapustila le vezist Olimpije Nik Omladič, ki je za nekaj deset tisoč evrov odškodnine odšel v nemški drugoligaški klub Eintracht iz Braunschweiga, in napadalec Domžal Jousha Parker, ki je šel v bankrotirano beograjsko Crveno zvezdo. To ne pomeni, da ni bilo zanimanja za najboljše slovenske nogometaše, a so bile ponujene odškodnine za klubske šefe prenizke, zato so jih zavrnili z upanjem, da bodo poleti iztržili več. Za 19-letnega Petra Stojanovića (Maribor) je bila ponudba med 1,5 in 2 milijonoma evrov, prestop v Hannover pa je Zlatko Zahović ustavil v zadnjem trenutku, potem ko je igralec že opravil zdravniški pregled v uglednem klubu bundeslige. Vladar Olimpije Izet Rastoder ni sprejel ponudb poljske Legie iz Varšave za Miho Zajca (milijon evrov) in graškega Sturma za Andraža Šporarja (900.000 evrov). Poleti bo brez odškodnine v Wislo iz Krakova odšel Boban Jović, ki je očitno že odigral zadnjo tekmo za Olimpijo, saj ni šel na priprave v Turčijo. Cena za najboljšega igralca jeseni Benjamina Verbiča je bila pol milijona evrov, a bo ostal v Celju, medtem ko so Domnu Černigoju (Koper) za odmevno prodajo manjkale dobre igre z goli in asistencami. Kakšna bo njihova cena, bo odvisno od tega, kako bodo napredovali v klubih. V Mariboru in Celju se igralci razvijajo, ker imajo dovolj znanja v strokovnem štabu, povsem drugače je v Olimpiji in Kopru.

V slovenski ligi je bil najbolj odmeven prestop reprezentanta Erika Janža iz Domžal v Maribor, kjer pa je šlo za blagovno menjavo, saj sta se v nasprotno smer odpravila Matic Črnic in Dejan Trajkovski, ki sta bila nezadovoljna v ekipi B. Potem ko se je v Maribor vrnil robustni napadalec Dalibor Volaš, je vijoličastim uspelo v zadnjem trenutku v Belorusijo prodati že sredi minule jeseni odpisanega napadalca Nusmirja Fajića in zanj iztržiti celo odškodnino (150.000 evrov). Maribor, ki je v lanskem poslovnem letu imel več kot 6 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo, ima profesionalne pogodbe s kar 44 nogometaši.

Večina klubov je pripeljala igralce brez odškodnin. Jesenski prvaki iz Domžal so se okrepili s kombinacijo izkušenih (Mate Eterović je zamenjava za Parkerja) in mladih. Olimpija je ostala zvesta praksi, da podpisuje pogodbe z igralci, ki so jih drugje odpisali ali so celo brez klubov, ki so jih sicer menjali kot po tekočem traku, zdaj pa jim v navezi z menedžerji, lobiji in prijatelji rešuje eksistenco in kariero.

Največ prometa je bilo v Zavrču s 16 odhodi in 20 novimi igralci. Večino igralskega kadra in trenerja so nadomestili s še cenejšimi in mlajšimi iz Hrvaške, ob tem je zanimivo, da ima profesionalno pogodbo le enajst igralcev. Luka Koper vse stavi na slovenski pokal, v katerem je v polfinalu. Rudar ima izkušeno zasedbo, a je ujetnik težav v Premogovniku Velenje. Gorica, ki je zadnja začela priprave, si je znova sposodila plejado nogometašev v Italiji, ki so premalo kakovostni, da bi bili konkurenčni v svojih klubih. Tudi Radomlje si sposojajo igralce, in sicer pri Olimpiji.