Garcia je danes sporočil, da zapušča svoj položaj v etični komisiji Fife. "Pomanjkanje vodenja na tem področju je zame znak, da se je moje sodelovanje v tem procesu končalo," je svoj odstop utemeljil Garcia.

Preiskovalec Garcia je 18 mesecev raziskoval domnevno poneverjanje glasov pri dodeljevanju omenjenih prvenstev, nato pa izdal poročilo oziroma mnenje. Pred tedni se je pritožil, saj krovna zveza oziroma njen predstavnik na tem področju Hans-Joachim Eckert po njegovem mnenju povzetka poročila nista pravilno predstavila javnosti. Garcia je ocenil, da je bilo poročilo Fife "nepopolno in nepravilno", v njem pa je našel "številna nepopolna in napačno prikazana dejstva".

Fifa pa je v torek sporočila, da Eckertovo mnenje ni zaključno poročilo in s tem ni pravno zavezujoče. "Poročilo ne navaja kršitev pravil s strani obtoženih, prav tako pravnemu telesu ne predlaga kazni obdolžene osebe," so zapisali v pojasnilu Fife.

Mednarodna nogometna zveza je Rusijo in Katar, kljub nedvoumnim ugotovitvam iz poročila Michaela Garcie, oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja nogometnih svetovnih prvenstvih leta 2018 in 2022. Fifa zaradi pravnih razlogov poročila ni želela razkriti javnosti v celoti. Namesto celotnega poročila je Eckert predstavil povzetek najpomembnejših odkritij in zaključke.

Blatter po odstopu Garcie presenečen, Platini o novem udarcu za Fifo

Odstop Garcie je že sprožil prve odzive. Predsednik Fife Sepp Blatter je izrazil presenečenje nad njegovim odstopom, predsednik evropske zveze Michel Platini pa je korak Garcie ocenil kot nov udarec za mednarodno zvezo.

Platini ne skriva, da se velikokrat ne strinja s početjem krovne nogometne zveze Fife in njenega predsednika in je že večkrat njuno ravnanje javno kritiziral. Tudi tokrat je bil oster. "Etična komisija Fife je bila ustanovljena, da bi povečali transparentnost celotne organizacije, na koncu pa je bilo samo še več zmede. Odstop gospoda Garcie je le še nov udarec za Fifo," je dejal Platini.

Bolj diplomatski je bil v odzivu prvi mož Fife. Blatter je ob novici, da je Garcia odstopil s položaja v etični komisiji, izrazil presenečenje. "Presenečen sem. A delo v etični komisiji se bo nadaljevalo in bo v naslednjih dveh dneh tudi središče našega zasedanja izvršnega odbora."