Po svetu je nemalo časnikov z začudenjem pospremilo odločitev, da je Messi postal MVP prvenstva, med njimi tudi športni časnik As. Španski dnevnik se je pri tem obrnil tudi na statistični indeks, ki ga je v času prvenstva vodila Fifa. Iz slednjega je razvidno, da si najboljše ocene (9,79) ni prislužil virtuoz nogometnega kluba iz Barcelone, temveč član prvakov Toni Kroos. Za Nemcem so se zvrstili Arjen Robben, Stefan de Vrij, Mats Hummels, Thomas Müller, Karim Benzema, Oscar, Thiago Silva, Marcos Rojo in Ron Vlaar, medtem ko je Messi z oceno 9,46 pristal šele na enajstem mestu.

»Naj bom diplomatski, ali vam povem po resnici? Glejte, tudi jaz sem bil rahlo presenečen, ko sem videl, da nagrado za najboljšega igralca svetovnega prvenstva prejema Messi,“ pa je priznal tudi predsednik Fife Blatter.

Številni se sedaj sprašujejo, kdo so možje, ki so se odločili, da Messiju podelijo nagrado. Kot pišejo tuji mediji, je Fifa nalogo zaupala komisiji, ki jo je vodil nekdanji trener Liverpoola Gerrard Houlier in še dvanajstim članom, ki pa so z izjemo nekdanjega novozelandskega selektorja Rickija Herberta in nigerijskega reprezentanta Sundaya Oliseha nogometni javnosti povsem nepoznani.

Poleg že omenjene trojice so komisijo sestavljali še Gabriel Calderón (Argentina), Fafael Arias (Mehika), Ginés Meléndez (Španija), Theodore Whitmore (Jamajka), Abdel M. Hussein (Sudan), Mixu Paatelainen (Finska), Jaime Rodriguez (El Salvador), Ioan Lupescu (Rumunija), Tsunejasu Mijamoto (Japonska) in Kvok Ka Ming (Hong Hong).