Če bi pri Manchester Unitedu zdaj veljali enaki kriteriji, kot so pred 27 leti, ko je trener postal Alex Ferguson, potem 50-letni David Moyes včeraj ne bi prejel odpovedi. Moyes svoje prve sezone pri rdečih vragih ni začel nič slabše kot Ferguson, kvečjemu celo bolje. Toda Ferguson je prišel k Unitedu v nekem drugem, bolj romantičnem obdobju, ko so v klubu še lahko potrpeli sezono ali dve brez lovorike. Sedaj tega potrpljenja ni več, saj o vsem odloča denar. In tudi tokrat je.

Zaradi negativnih rekordov zastali pogovori o rekordnem poslu

Odločitev, da bodo odpustili Moyesa, je upravni odpor kluba sprejel že konec februarja, ko je United izgubil prvo tekmo osmine finala lige prvakov proti Olympiacosu. Pobudniki so bili člani družine Glazer, ki so lastniki kluba, saj niso mogli več gledati, kako Moyes ravna z ekipo, ki je bila še lani angleški prvak. Hkrati niso več verjeli, da je pravi mož, ki bi lahko vodil moštvo, v katero nameravajo letos poleti vložiti več kot 100 milijonov evrov. Ravno finance so tudi razlog, da so pri Unitedu potrebovali kar dva meseca, da so Moyesa dokončno odpustili. Če bi ga odpustili februarja, bi mu namreč morali izplačati odpravnino za vseh pet let do konca pogodbe, a zdaj bo odpravnina le za eno sezono. Razlog tiči v členu, po katerem se odpravnina zniža, če se United ne uvrsti v ligo prvakov. To je postalo uradno minuli konec tedna, ko so rdeči vragi izgubili proti Evertonu, le nekaj dni pozneje je službo izgubil tudi Moyes. Rezultatski neuspeh ima tudi svojo ceno v denarju – United bo brez lige prvakov izgubil vsaj 75 milijonov evrov dohodka.

Moyes je postavil kup negativnih klubskih rekordov. United je tako prvič po letu 1972 izgubil doma proti Newcastlu, prvič po letu 1978 doma proti West Bromwichu, prvič po letu 1992 doma proti Evertonu, sploh prvič v zgodovini proti Swanseaju, po trinajstih letih je prvič izgubil trikrat v nizu in sploh prvič v zgodovini angleškega prvenstva je dvakrat izgubil proti obema kluboma iz Liverpoola (Liverpool in Everton). United je v ligi prvakov izgubil v četrtfinalu proti Bayernu, v ligaškem pokalu v polfinalu proti Sunderlandu, v pokalu FA v tretjem krogu proti Swanseaju, v domačem prvenstvu ne more več med najboljše štiri, proti Liverpoolu, Chelseaju, Manchester Cityju in Arsenalu pa je dobil le pet točk od možnih štiriindvajsetih. Ker United prvič po letu 1996 ne bo igral v ligi prvakov, so na mrtvi točki obstali tudi pogovori o rekordnem poslu, po katerem naj bi Manchester United od opremljevalca dresov Nika prejemal 70 milijonov evrov na leto.

Ključno napako storil že prvi teden

Odgovornost za Moyesov neuspeh bo moral prevzeti tudi Ferguson, saj je prav prekaljeni Škot zahteval, da ga nasledi njegov rojak, ki je pred tem vodil Everton. Ferguson je bil tudi tisti, ki je poklical Moyesa in mu sporočil, da je bil izbran za novega stratega Uniteda. V njem je videl trenerja, ki mu je po slogu vodenja najbolj podoben, a pomembna razlika je v zmagovalni miselnosti. Moyes v trenerski karieri namreč ni osvojil prav ničesar, zgolj dvakrat je pripeljal Everton v kvalifikacije za ligo prvakov.

Morda ključno napako je Moyes storil že v prvem tednu, ko je prišel v Manchester. Odločil se je, da ne bo obdržal nobenega Fergusonovega pomočnika, zato so United zapustili tudi Rene Meulensteen, Eric Steele in Mike Phelan. »S tem se ni zamenjal zgolj trener, ampak celoten način dela. Če bi Moyes zadržal prejšnji strokovni štab, bi imel okoli sebe ljudi, ki do potankosti poznajo klub in igralce, zato bi mu bilo v krznih trenutkih zagotovo lažje,« je prepričan nekdanji angleški reprezentant Michael Owen, ki je krajši čas igral tudi za rdeče vrage. »Ker je odslovil vse nekdanje pomočnike, je porušil celotno dinamiko, ki jo je pred tem imel Ferguson. To so tudi ljudje, ki so preživeli največ časa v klubu in so bili za igralce skoraj kot družina. Zaradi njihove dobre volje so nogometaši Uniteda radi prihajali na treninge, nato pa jih nenadoma ni bilo več.«

Več časa bo imel za cerkev in ženo

Začasni Moyesov naslednik bo do konca sezone dosedanji igralec Ryan Giggs, v zakulisju pa že poteka boj za dolgoročno pogodbo od poletja naprej. Na eni strani so trenerji, kot sta Jürgen Klopp in Carlo Ancelotti, ki bi jih želeli pri Unitedu, a že imajo dobro službo, na drugi pa trenerji, ki bi bili pripravljeni priti v Manchester, a imajo določene karakteristike, ki bi lahko povzročile težave. Eden takšnih je denimo Louis van Gaal, za katerega je vprašanje, kako bi njegov strog režim vplival na prvega zvezdnika Wayna Rooneyja.

Kljub črni piki ob svojem imenu se prav nič slabega ne bo zgodilo Moyesu. Za deset mesecev pri Unitedu je prejel šest milijonov evrov plače, zdaj ga za eno leto čaka še odpravnina. Službo bo verjetno dobil pri Tottenhamu, do poletja pa bo imel tudi več časa za obisk cerkva, saj je goreč kristjan. Bolj se bo lahko posvetil še ženi Pameli, s katero ima hčerko Lauren in sina Davida, ter konjem, ki so njegov najljubši hobi. Na volitvah vedno voli laburistično stranko, njegovo zasebno življenje pa nikoli ni pritegnilo pretirane pozornosti britanskih rumenih časopisov, saj je brez pretresov.