Branilec Reala Madrid Sergio Ramos je bil pred dvema letoma v polfinalu lige prvakov proti Bayernu osmoljenec, letos pa veliki junak. Pred dvema letoma je o finalistu odločala loterija z enajstmetrovkami. Potem ko je vratar Bavarcev Manuel Neuer ubranil strela Ronalda in Kakaja, je Ramos žogo poslal pod oblake. V trenutku je postal tarča zbadljivk, posmeha, šal in celo žalitev, pri čemer so na družbenih omrežjih prednjačili privrženci Bayerna in celo igralci Bavarcev z vratarjem Neunerjem na čelu, in Barcelone. Eni so se mu posmehovali s pripombami, da enajstmetrovke strelja tako slabo, da ne bi zadel niti okvirja pri ameriškem nogometu, drugi so mu očitali, da naj žogo poišče na luni.

A vsem kritikom je zaprl usta poldrugi mesec kasneje, ko je v polfinalu evropskega prvenstva proti Portugalski s panenko (strelec žogo le spodkoplje in jo ustreli po sredini gola) popeljal Španijo v finale, v katerem je nato osvojila naslov prvaka. Z Bayernom je Ramos poravnal račune v torek zvečer na Allianz Areni v Münchnu v povratni tekmi polfinala, ko je dosegel prva dva gola po prekinitvah s streloma z glavo po sijajnih podajah Hrvata Luke Modrića in Argentinca Angela di Marie. Postal je prvi branilec, ki je dosegel dva gola v polfinalu evropske lige prvakov.

Gola sta bila samo presežek v njegovi igri, pohvale je požel za sijajno igro v obrambi, kjer je dobil skoraj vse dvoboje z napadalcema Bayerna, neverjetno nervoznim Hrvatom Mariom Mandžukićem in Nemcem Thomasom Muellerjem, ki sta bila njegova čuvaja, ko se je ob prekinitvah preselil pred gol Bavarcev. Če ju je v obrambi ukrotil, ga v napadu nista znala ustaviti, saj ju je prelisičil ob golih, s katerima je utišal Bavarsko.

»Magična noč za Real Madrid. Sanje postajajo resničnost. Ničesar še nismo osvojili, naredili pa smo velik korak k cilju. V klubu sem že skoraj deset let, vendar še nisem imel te sreče, da bi zaigral v finalu evropske lige prvakov. V devetem poskusu mi je uspelo in upam, da bo to zame srečna številka. Nagrajeni smo za trdo delo. Verjeli smo v uspeh, ostali smo mirni, zbrani in žogo smo imeli pod nadzorom. Seveda sem vesel svojega prispevka z dvema goloma, vendar sem najbolj ponosen na moštveno igro, s katero smo realizirali tisto, po kar smo prišli v Nemčijo. Real Madrid je premagal branilca naslova evropskega prvaka na njegovem igrišču z igro in s slogom, ki sta naš zaščitni znak,« je vtise strnil do ušes nasmejani 28-letni Sergio Ramos.

Ramos je že v rojstni Sevilli, kjer je imel v mladinski ekipi za soigralca Jesusa Navasa in Antonia Puerto, veljal za enega največjih talentov španskega nogometa. Zato ne preseneča, da je madridski Real za prestop 19-letnega igralca plačal rekordnih 27 milijonov evrov odškodnine. Najbolje plačani najstnik je ob prihodu v Madrid dobil dres s številko štiri, ki jo je nosil legendarni štoper kraljevskega kluba Fernando Hierro. Ima sloves univerzalnega igralca, katerega glavno delovno mesto je centralni branilec, a po potrebi igra tudi na desnem boku ali mestu zadnjega vezista. Je eden izmed štirih kapetanov Reala. Ko je Real leta 2011 osvojil kraljevi pokal, mu je lovorika padla iz rok in se zdrobila pod kolesi avtobusa, s katerimi so se med navdušenimi navijači prevažali po madridskih ulicah.

Ko je marca 2005 prvič zaigral za špansko reprezentanco, je bil s starostjo 18 let in 361 dni najmlajši debitant v zadnjih 55 letih, nato pa je njegov rekord presegel Cesc Fabregas. S Španijo je doslej zapored osvojil tri lovorike. Leta 2010 je bil svetovni prvak, kjer je bil najbolje ocenjeni igralec tekmovanja, leta 2008 in 2012 pa evropski prvak.