»Na svetovnih prvenstvih le še jočem. Sem pač čustvena oseba. Pred štirimi sem jokal od žalosti, ko smo v četrtfinalu izpadli proti Nizozemski. Tukaj jokam od sreče, ker smo napredovali,« je bil iskren Cesar, ki se je tako z obrestmi odkupil za napako izpred štirih let. V Južni Afriki je Brazilija izgubila četrtfinale z Nizozemsko z 1:2 prav po njegovi grobi napaki, ko je zgrešil žogo.

Cesar se je že med tekmo z izjemno žilavimi in motiviranimi Čilenci izkazal z nekaj dobrimi posredovanji. V polnem sijaju je zablestel s hladnokrvnim branjenjem enajstmetrovk ter utišal kritike in dvomljivce ter požel pohvale soigralcev. »Hvala Juliu za sijajno predstavo, s katero nas je ohranil v igri za naslov svetovnega prvaka. Vedeli smo, da bo težko. Zelo smo se mučili in trpeli, a na koncu nam je uspelo,« je v imenu slačilnice stresal hvalospeve robustni napadalec Hulk.

Sijajna predstava Cezarja je še toliko bolj presenetljiva, ker je trenutno član kanadskega kluba Toronto, ki tekmuje v ameriški ligi MLS. Februarja letos je iz angleškega kluba Quens Park Rangers odšel kot posojeni igralec v Kanado le zato, da bi lahko konkuriral za nastop na svetovnem prvenstvu. Potem ko je leni QPR izpadel iz prve angleške lige, je namreč ostal v londonskem klubu, a izgubil status prvega vratarja. Če je želel ohraniti reprezentančno kariero, ki jo je v brazilskem dresu začel leta 2003, je moral najti klub, v katerem bo v tekmovalnem ritmu.

Veličastna kariera Cesarja je začela drseti v zaton, ko je bil pred dvema letoma dobesedno izgnan iz Interja zaradi prihoda slovenskega reprezentanta Samirja Handanovića. Potem ko je s Flamengom štirikrat zapored osvojil naslov brazilskega prvaka in bil ljubljenec navijačev, je najbolj veličastne trenutke kariere preživel v Interju iz Milana med letoma 2005 in 2012. Na življenje v Italiji se je pol leta prilagajal kot rezervni vratar Chieva iz Verone, a kljub temu ni izgubil mesta v brazilski reprezentanci. V Interju je iz gola hitro iztisnil Francesca Tolda. Nekatere vratarske legende v Italiji so ga hvalile, da je celo najboljši vratar na svetu. Branjenje enajstmetrovk je ena od njegovih specialitet. Ena najbolj spektakularnih in pomembnih obramb je bila na velikem mestnem derbiju z Milanom, ko je ustavil kazenski strel Ronaldinhu. Lani na pokalu konfederacij je v polfinalu ubranil enajstmetrovko Urugvajcu Furlanu.

»Proti Čilu smo zašli v težave po prejetem golu. Velik je pritisk pričakovanj in uspeha na prvenstvu na domačih tleh,« je potožil Cesar, »po vsem, kar se mi je zgodilo na prvenstvu pred štirimi leti, me ljudje znova podpirajo in navijajo zame. Hvala vsem Brazilcem. Upam, da se bomo veselili 13. julija.«