16 ekip se je prejšnji teden zadovoljnih poslovilo od skupinskega dela lige prvakov in z nestrpnostjo so pričakali današnji žreb parov osmine finala. Med njimi je največ nemških klubov - kar štirje, tri predstavnike pa imajo Angleži in Španci.

Žreb je bil delno delegiran, saj se zmagovalci skupin lahko pomerijo le z drugouvrščenimi iz skupinskega dela, ob tem pa velja tudi pravilo, da se v osmini finala ne moreta srečati dve ekipi iz iste države ali ekipi, ki sta se skupaj igrali že v skupinskem delu.

Ples kroglic je bil tokrat zelo zanimiv, saj je bilo v drugem bobnu, kjer so bile drugouvrščene ekipe iz skupinskega dela, tudi nekaj velikih imen, denimo Manchester City, Arsenal, PSG in Juventus, katerim so se favoriti iz prvega bobna želeli izogniti. A vsem ni uspelo.

Žreb je določil, da bo kar nekaj parov močno spominjalo na lansko sezono, moštva pa bodo od lani neporavnane račune lahko reševala februarja. Ponovno bomo v osmini finala tako gledali dva obračuna Manchester Cityja in Barcelone (lani je s 4:1 napredovala Barca) ter dvojno merjenje moči med madridskim Realom in Schalejem (lani je s kar 9:2 napredoval Real), med bolj zanimivimi pari osmine finala pa bo gotovo tudi dvoboj med PSG in Chealseajem, ki sta se pomerila tudi v lanskem četrtfinalu, po drami v zaključku druge tekme pa so zaradi pravila doseženega gola v gosteh napredovali Londončani.

Zelo atraktiven je tudi par Juventus - Borussia Dortmund, kar bo ponovitev finala iz leta 1997, nič manj zanimivo pa verjetno ne bo niti na tekmah med Bayerjem in Atleticom, Šahtarjem in Bayernom, Arsenalom in Monacom ter na srečanjih Basla in Porta.

V 1/16 finala evropske lige Jokić proti Kamplu

Izžrebali so tudi pare 1/16 finala evropske lige. Ples kroglic je odločil, da se bosta v tem delu tekmovanja med seboj pomerila tudi kluba s slovenskima nogometašema. V dvoboju, ki bo 19. in 26. februarja, se bosta srečala Villarreal Bojana Jokića in Salzburg, za katerega (trenutno še) igra Kevin Kampl.

Milanski Inter, katerega člana sta Samir Handanović in Rene Krhin, bo igral proti Celticu iz Glasgowa, Fiorentina Josipa Iličića in Jasmina Kurtića pa se bo pomerila s Tottenhamom. Sporting iz Lizbone, ki je igral v isti skupini lige prvakov kot Maribor, se bo srečal z Wolfsburgom. Sevillo, branilko naslova, čaka Borussia Mönchengladbach, Liverpool, ki je razočaral v ligi prvakov pa se bo dvakrat udaril s turškim Bešiktašem.


Pari osmine finala lige prvakov:


PSG - Chelsea

Manchester City - Barcelona

Bayer L. - Atletico Madrid

Juventus - Borussia Dortmund

Schalke - Real Madrid

Šahtar Donjeck - Bayern

Arsenal - Monaco

Basel - Porto



Pari šestnajstine finala evropske lige:


Young Boys – Everton

Torino – Athletic Bilbao

Sevilla – Borussia M'Gladbach

Wolfsburg – Sporting Lizbona

Ajax – Legia Varšava

AaB – Club Brügge

Anderlecht – Dinamo Moskva

Dnipro – Olympiacos

Trabzonspo – Napoli

Guingamp – Dinamo Kijev

Villarreal – Salzburg

Roma – Feyenord

PSV – Zenit

Liverpool – Bešiktaš

Tottenham – Fiorentina

Celtic - Inter