Danes Mariborčani nov evropski pohod vnovič začenjajo z izhodišča. Navijače najbolj zanima, koliko pravljičnih večerov bodo znova deležni v Ljudskem vrtu. Zdi se, da prvi nasprotnik – Zrinjski iz Mostarja – ne bi smel biti previsoka ovira, vendar previdnost vsekakor ni odveč. Ker je Maribor na območju nekdanje Jugoslavije bržčas celo najbolj urejen klub, dvomov o izrazitem favoritu tega obračuna ni. Prvak Bosne in Hercegovine vendarle ni tako eminenten tekmec, da ga Štajerci ne bi zmogli preskočiti. Vložek je seveda velik, saj bo poraženec sklenil evropsko sezono že na samem začetku, zmagovalec pa bo ostal v igri za napredovanje v prestižno ligo prvakov.

Mariborčani v en glas poudarjajo, da so zadovoljni z opravljenim v pripravljalnem delu sezone, ki je minila mirno in predvsem brez večjih težav s poškodbami. Uvod v sezono bosta zamudila le Arghus (težave s stegensko mišico) in novinec Welle Ndiaye, ki še ni povsem pripravljen za tekmovalne napore. Državni prvaki so odigrali sedem pripravljalnih tekem in bili polovično uspešni (tri zmage, remi, trije porazi). Prejšnji teden jim generalka ni najbolj uspela, saj so doma izgubili proti ukrajinskemu moštvu Karpati z 1:2. Vezist Dare Vršič porazu ni posvečal pretirane pozornosti. »Naredili smo preveč napak in izgubili. A priprave so vsako leto koristne predvsem za preizkušanju različnih zadev, vsaka tovrstna izkušnja je koristna in prinaša nova spoznanja,« je Vršič komentiral za klubsko spletno stran.

Štajerski nogometaši so na prizorišče premierne evropske preizkušnje prispeli včeraj. Zvečer so vadili na stadionu pod Bijelim Brijegom, ki sprejme devet tisoč obiskovalcev, a še zdaleč ni tako dobro akustičen kot Ljudski vrt. »Naše dosedanje tekme so že nekaj časa usmerjene v priprave na evropske preizkušnje. In prva bo zelo pomembna. Zdaj smo tako daleč, da lahko vse misli usmerimo k tekmi v Mostarju. Nasprotnika spoštujemo, zavedamo se zahtevnosti gostovanja. Gremo v tekmo popolnoma osredotočeni na nalogo, ki ne bo lahka, toda verjamem, da smo boljši od Zrinjskega in da bomo to potrdili tudi na igrišču,« je še razmišljal Vršič.

Tekma v Mostarju se bo začela ob 19.30, pojutrišnjem pa bosta dejavna tudi preostala slovenska predstavnika v Evropi. Koprčani bodo v drugem predkrogu evropske lige gostovali pri Neftčiju, Gorica pa pri Moldeju.

Kader Maribora za tekmo v Mostarju: Jasmin Handanović, Aljaž Cotman, Alekander Rajčević, Marko Šuler, Žiga Živko, Mitja Viler, Aleš Mejač, Petar Stojanović, Željko Filipović, Aleš Mertelj, Goran Cvijanović, Amir Dervišević, Matic Črnic, Damjan Bohar, Agim Ibraimi, Dare Vršič, Marcos Tavares, Nusmir Fajić, Jean-Philippe Mendy, Luka Zahović, trener: Ante Šimundža.