»Če bi po vodstvu vzdržali deset minut, bi se tekma verjetno obrnila v drugo smer,« je po tekmi razmišljal selektor Slovenije Srečko Katanec, ki je bil slabe volje že pred začetkom, ker ekipa ni imela tradicionalnega rituala v pripravi. Delegat, Španec Luis Cuervas Del Real, je vztrajal, da mora biti slovenska ekipa na stadionu že dve uri pred tekmo (običajno je uro in pol), čeprav so stanovali v hotelu tik ob Wembleyju, zato za vožnjo niso potrebovali pol ure, ampak le pet minut. Še krajša bi bila pot, če bi se na tekmo odpravili kar peš. Slovenci so tako tavali po velikih garderobah in postopali, saj niso imeli kaj početi. Katanec je prepričan, da delegat tega ni naredil naključno, bo pa od vodstva Nogometne zveze Slovenije zahteval, da ukrepa pri pristojnih organih.

Ves slovenski tabor je obžaloval zapravljeno priložnost, da so na Wembleyju z 1:0 vodili pičli dve minuti. Vodstvo je s podajo iz prostega strela sprovociral Andraž Kirm tako, da je Henderson v dvoboju z Mertljem v slogu golgeterjev z glavo zatresel lastno mrežo in povzročil val navdušenja med 1500 slovenskimi navijači, ki so na trenutke preglasili več kot 80.000 angleških. A v razmaku 13 minut sta tekmo povsem v angleško korist spreobrnila slavljenec s stoto tekmo za Anglijo Wayne Rooney iz enajstmetrovke, ki jo je tudi priigral, ter tradicionalno učinkoviti Danny Welbeck z dvema zadetkoma, ki sta posledica serije napak v slovenski obrambi.

Katanec je kljub zakulisnim igricam Angležem športno čestital za zasluženo zmago. »Poraz ni nič tragičnega. Angleži so znali izkoristiti našo nezbranost. Naredili smo preveč napak. V prvem polčasu smo bili enakovreden tekmec, saj Angleži niso imeli velikih priložnosti. No, tudi mi jih nismo imeli. Za pozitiven izid v Londonu bi morala biti vsa ekipa v vrhunski formi, torej odlični od prve do zadnje minute v vseh elementih nogometne igre. Dva do trije igralci zaradi različnih razlogov niso v najboljši fizični in mentalni pripravljenosti. Če na ključnih pozicijah na tako zahtevni tekmi nisi pravi, ni točke ali treh. Morda se izvlečeš na kakšni drugi tekmi, na tako zahtevni pa ne. Upam in želim si, da bo v prihodnosti drugače,« je tekmo analiziral Katanec.

Ključni trenutek je bilo hitro izenačenje Angležev, ki so imeli največjo premoč na sredini igrišča. Kevin Kampl, ki zaradi poškodbe ni treniral skoraj ves teden, ni bil tako razigran, kot je običajno. »Imeli smo srečo, da so Angleži zabili avtogol. Bili smo resnično v ugodnem položaju, a smo vse hitro zapravili. Ne bi si smeli privoščiti, da tako hitro in poceni prejmemo gol. Borili smo se, a to ni bilo dovolj. Nismo bili z glavo povsem pri stvari,« je bil neposreden Kevin Kampl, ki se je vrnil v klub, kjer ga čakata počitek in zdravljenje poškodbe. Kot vse kaže, bo za Salzburg igral le še do zimskega premora, nato pa odšel v večji klub. Najbolj ga vleče v Bayer Leverkusen, ki ga je tudi nogometno vzgojil v mlajših kategorijah.

Najbolj nezadovoljen je bil najstarejši slovenski reprezentant 35-letni Milivoje Novaković. Soigralci mu niso priigrali niti ene priložnosti, da bi izboljšal reprezentančno statistiko, ki je trenutno pri 28 golih. »Ne smemo si lagati. Igrali smo slabo, a kljub temu povedli, kar na Wembleyju nekaj pomeni. Trening je eno, tekma pa nekaj povsem drugega, ko je treba prevzeti odgovornost. Pri nas nihče ni zadržal žoge, kot je to pri Angležih počel Wilshire. Izgovorov za slabo predstavo ne smemo iskati v slabši igralni površini in dejstvu, da smo na tekmo prišli nekoliko prej kot običajno. S tem, kar je bilo, se ne smemo več obremenjevati in gremo naprej,« je dejal Milivoje Novaković in se usedel na letalo za Japonsko, kjer ga s klubom čaka boj za obstanek, enako kot Zlatana Ljubijankića.

Za angleške navijače je bila tekma proti Sloveniji le še ena v nizu rutiniranega pohoda proti evropskemu prvenstvu leta 2016 v Franciji. Enotni so si, da jim je Slovenija v prvem polčasu z disciplinirano in organizirano igro povzročala težave, v drugem delu pa so s spremembo sistema igre našli način, kako zlomiti enega glavnih tekmecev v skupini.

»Najtežja tekma v dosedanjih kvalifikacijah. Slovenija je kakovostno moštvo, ki nam je povzročilo veliko težav. Tudi tekma s Švico v gosteh je bila zahtevna, a tokrat smo bili v drugačnem, težjem položaju. Igrali smo doma in vsi so pričakovali tri točk. Ključni trenutek tekme je bila sprememba našega sistema igre v drugem polčasu. Slovenija se je še naprej borila, mi pa smo bili vse boljši in močnejši. V prvem polčasu smo se preveč zanašali na to, da smo prvi v skupini, v drugem smo dvignili kakovost igre. Zelo pomembno je bilo, da smo hitro izničili vodstvo tekmeca,« je bil zgovoren najboljši igralec tekme, angleški vezist Jack Wilshere.