Slike, podobne tistim iz nogometnih albumov, so se v zadnjih dneh pojavile po celotnem Rimu. Možno jih je bilo opaziti tako na semaforjih, prometnih znakih kot tudi zidovih stavb, največ pa so jih zasledili v ugledni četrti Rione Monti, poroča italijanska La Repubblica. Za vsem skupaj naj bi stali navijači Lazia, ki so se v preteklosti, tako kot njihovi mestni rivali, že posluževali podobnih neprimernih dejanj.

Prva ženska rabinka v Italiji Barbara Aiello je italijanskim medije povedala, da ne gre za prvi takšen primer, saj se je na las podoben incident pripetil že leta 2005 , le da je bil takrat pripisan tudi slogan »Anna Frank ne bo več pisala dnevnika, temveč po kupovala milo,« s čimer so nestrpneži želeli spomniti na tragične dogodke iz koncentracijskega taborišča Auschwitz, kjer naj bi maščobo ujetnikov uporabljali za izdelavo mil.

V preteklosti so navijači Lazia skandirali tudi slogane, kot so »AS Roma judovski klub«, »Ekipa temnopoltih judovskih navijačev« in »Auschwitz je vaša domovina, peči so vaše hiše«.

Nič manj nedolžni niso niti navijači sinov volkulje, saj so njihove tekmece v preteklosti preimenovali za podpornike Anne Frank, leta 2006 pa so na tekmi med Romo in Livornom, ki je bila odigrana v tednu spomina na holokavst, razgrnili transparent, na katerem je pisalo »Lazio – Livorno: iste kratice, ista pečica«.

Zaradi številnih pritožb prebivalcev, so večino nalepk po mestu že odstranili, vendar jih je nekaj še vedno moč opaziti. Rabinka Aillova je dejala, da je zadnji incident »razlog za alarm, saj legitimira antisemitizem, sovražni govor in odklonilni odnos do Judov,« obenem pa verjame, da sta k povečanemu antisemitizmu po vsej Evropi pripomogla tako finančna kriza kot internet. »Do takšnega dejanja je prišlo že pred osmimi leti, sedaj pa smo mu znova priča. Enaka fotografija je bila v preteklosti že uporabljena. Vzeta je bila naravnost s spleta. Vse skupaj gre z roko v roki s tem, česar se Judje bojijo še danes,« je povedala Aillova.