Ko je Telmo Zarra zabil svoj 251. gol v španski ligi, se je pisala pomlad 1955. Nogometna liga prvakov tedaj sploh še ni obstajala, rojeni niso bili niti starši Lionela Messija, za povprečno družino pa je bil luksuz že radio, kaj šele črno-bel televizijski sprejemnik.

To je bilo tudi obdobje številnih športnih rekordov, ki jih nove generacije ne bodo nikoli presegle. Bejzbolist Joe DiMaggio je uspel odbiti žogico na 56 tekmah zapored, golfist Byron Nelson je v enem letu zmagal na 18 od 35 turnirjev PGA, košarkar Wilt Chamberlain pa je na eni tekmi lige NBA dosegel 100 točk. Omenjeni rekordi bodo ostali nedotaknjeni, saj je bila nekoč manjša konkurenca in drugačen sistem igre. A vendar je Messiju v soboto uspelo podreti mejnik, ki je bil nedosegljiv kar 59 let. Postal je kralj strelcev španske lige in postavil novo rekordno znamko pri 253 golih. Svoj spomenik bo premaknil še nekajkrat, saj ima le 27 let. Za primerjavo z drugimi športi – ko je košarkar Kareem Abdul Jabbar postal najboljši strelec lige NBA, je bil star 36 let, hokejist Wayne Gretzky v ligi NHL pa 33 let. In Messi je tudi že najboljši strelec evropskih tekmovanj, najboljši strelec Barcelone in najboljši strelec na el clasicih. »Messija ne moremo primerjati z nikomer. Za seboj bo pustil nedosegljive rekorde, čeprav igra v modernem nogometu. Ko je bil dejaven Zarra, so uporabljali več napadalcev kot branilcev,« je rekel trener Barcelone Luis Enrique.

Prvi gol je Messi zabil 1. maja 2005 proti Albaceteju, ko je bil star 17 let, deset mesecev in sedem dni. Podal mu je Ronaldinho. Za rekord španske lige je potreboval manj kot desetletje. Dosegel ga je s hattrickom proti Sevilli. Tudi za zadnji gol mu je podal Brazilec – Neymar. Največ golov je zabil proti Sevilli (18), sledita Atletico Madrid in Osasuna (oba po 17). Poleg domačega stadiona Camp Nou je najbolj natančen na svetišču največjega rivala Reala. Na stadionu Santiago Bernabeu je dosegel osem zadetkov. Enega od teh se spominja Xavi Hernandez. Za svoj najljubši gol Messija je določil prvi Argentinčev gol iz znamenite zmage 6:2 proti Realu. »Ukradli smo žogo Lassu Diarraju, šli v protinapad, Messi pa je zadel mimo Casillasa,« je opisal. Najljubšega sta izbrala še Andres Iniesta in Sergio Busquets. »Nikoli ne bom pozabil gola s tekme Zaragoza – Barcelona. Lionel je krenil s sredine igrišče, opravil z vsemi nasprotniki in spektakularno zadel. Gol, ki povzame vse, kar je. Številka ena,« je rekel Iniesta. »Meni je najljubši prvi gol proti Levanteju, ko smo zmagali 4:0. Poleg tega, da je Messi zabil z lobom prek vratarja, se spomnim, da je bil to prvi gol, potem ko se mu je rodil sin. Tudi zato je bil nekaj posebnega,« je povedal Busquets.

Prvi Messijev trener v članski kategoriji je bil Frank Rijkaard, ki je mladeniča učil, kaj naj počne v kazenskem prostoru. »Končaj akcijo: ali streljaj ali podaj. Samo ne preigravaj, saj lahko izgubiš žogo ali pa te bodo poškodovali,« mu je svetoval na enem od treningov. Tedaj je Messi igral še na krilu, kar se je spremenilo leta 2010, ko ga je v konico napada postavil Josep Guardiola. »Najboljši nogometaši morajo igrati najbližje golu,« je obrazložil Guardiola. V prvi sezoni, ko je igral kot glavni napadalec, je Messi v španski ligi dosegel 31 golov, kar je tri manj kot leto prej, a je zato zbral več asistenc (s 13 na 21). Messi je tako ostal skoraj enako učinkovit, toda hkrati je postal mnogo bolj koristen za ekipo. Strelski rafal je uprizoril v naslednjih dveh sezonah, ko je najprej dosegel 50 golov in nato še 46.

Po rekordu so se Messiju priklonili vsi svetovni mediji, tudi tisti, ki sicer o nogometu ne pišejo. Družbena omrežja so skoraj pregorela, vsi pa so tekmovali, kdo bo Messiju spisal večji hvalospev. V to dirko so se vključili tudi Messijevi soigralci, ki so v svet pošiljali fotografije, kako so družno objeti z argentinskim nogometašem. »Zadnje mesece kar naprej beremo o njegovi utaji davkov, kako bruha na igrišču... Toda Lionel vsem odgovarja na igrišču,« je povedal predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu, ki pa je bil po koncu tekme izžvižgan skupaj s športnim direktorjem Andonijem Zubizarreto. Navijačem namreč ni bilo všeč, da sta se oba pojavila v videu, ki so ga Messiju v čast zavrteli na stadionu. Bartomeu je sicer želel doseči nasproten učinek. Hotel je dokazati, da uprava kluba Messija brezpogojno podpira in da nihče ne verjame v njegovo osebno vpletenost v davčni škandal. »Največ podpore ima v Barceloni in Kataloniji. Drugje je spoštovan bistveno manj,« je dodal. Denimo v Madridu, kjer športni časopis Marca trdi, da je Messi dosegel »le« 252 golov, torej enega manj od uradnega štetja. Sporen je zadetek, ki ga je leta 2007 dosegel z roko proti Espanyolu. Prav tako v Madridu niso še končali procesa proti Messiju zaradi utaje davkov, čeprav je Argentinec poravnal ves dolg, obresti in plačal davek od letošnje plače. Vse skupaj znese skoraj 45 milijonov evrov v enem letu.