Neymar je pred letošnjo sezono iz Santosa prestopil k Barceloni in kljub takrat 21 letom nemudoma postal eden bolje plačanih nogometašev katalonskega kluba. Nekdanji igralec in trener Barcelone Johan Cruyff, ki budno spremlja dogajanje v klubu in pogosto poda kakšno kritiko na njegov račun, meni, da je bila to napaka vodilnih mož Barcelone, da so tako mlademu igralcu z visoko plačo namenili vidno vlogo in poskrbeli za nezadovoljstvo pri njegovih soigralcih.

Cruyff meni, da se mora Brazilec na najvišjem nivoju še dokazati in bi zato moral v Barceloni imeti manj vidno vlogo. »Največji problem Barcelone je Neymar. Gre za odličnega nogometaša, o tem ni nobenega dvoma, a ne moreš kupiti 21-letnega mladeniča in mu dati višjo plačo od igralcev, ki so s klubom že osvojili vse možne lovorike. Nihče pri 21 letih ni bog. Poleg tega je Barcelona takrat v svojih vrstah že imela najboljšega igralca na svetu, zato 21-letni fant ne more postati ključna figura v ekipi. To je v nogometu nemogoče. Morda pri 26 letih, a vsekakor ne pri 21,« je za El Mundo Deportivo nekaj strupenih puščic na račun Barcelone in Neymarja izstrelil legendarni Nizozemec, ki je že poleti namigoval, da nakup Brazilca ni bila najbolj pametna poteza Kataloncev.

Barton ga je primerjal s ponijem

Cruyff pa ni edini, ki se je v teh dneh kritično razgovoril o Neymarju. Po ogledu nedeljskega el clasica, na katerem je sicer navijal za Barcelono, je Brazilca kar konkretno žalil Joey Barton, »poredni fant« angleškega nogometa, ki slovi po nešportnem obnašanju, v izjavah za medije pa je vedno brez dlake na jeziku. Tokrat ni bil zadovoljen z Neymarjevim učinkom na Santiagu Bernabeuu.

»Neymar je kot navaden konjiček. Je kot poni, ki ga otroci obožujejo in govorijo, kako je lep, a to je tudi njegov edini namen. Za kaj drugega je sploh lahko koristen ta konjiček? Tako je tudi z Neymarjem, saj je le za v izložbo, druge koristi od njega ni. To je bilo lepo vidno tudi na el clasicu, čim je Neymar zapustil igro, je Barcelona preobrnila izid in zmagala. Neymar gre iz igre in Barca zmaga, to je zelo preprosto in ni nikakršna jedrska fizika,« se je v svojem slogu Barton lotil Neymarja.