Avstralci so prvo točko na svetovnih prvenstvih vknjižili leta 1974 prav v obračunu s Čilom, ko so igrali 0:0. Tokrat pa so si usodo spisali že v prvih 14 minutah, v katerih so prejeli dva zadetka, ki sta bila dovolj za zmago fizično šibkejše vrste Čila. Tega so pred prvenstvom omenjali kot enega izmed tihih favoritov, a brez Artura Vidala v pravi formi in sodeč po današnji predstavi ga čaka zelo zahtevno delo za napredovanje v skupini, v kateri sta še sicer neprepričljiva Španija in konkretna Nizozemska.

Čilenci so sicer takoj pokazali, da so boljši od Avstralcev in hitro tudi kronali premoč. V 12. minuti je po akciji v kazenskem prostoru zadel Barcelonin Alexis Sanchez, že dve minuti pozneje pa je bil strelec prvega gola v vlogi podajalca, z roba kazenskega prostora pa je na 2:0 povišal Jorge Valdivia, vezist Palmeirasa.

Kazalo je, da je tekma odločena, a padec koncentracije v čilski vrsti so Avstralci, ki so vse bolj izkoriščali fizično premoč, znali kaznovati in ostati v igri. V 35. minuti je namreč Matthew Leckie žogo podal z desne strani v kazenski prostor, tam pa je Tim Cahill s svojim značilnim skokom prek nizkih čilskih branilcev in strelom z glavo znižal na 1:2.

Nekdanji nogometaš Evertona in zdajšnji član ekipe New York Red Bulls, mojster strelov z glavo, je spet zadel v 53. minuti, a bil v prepovedanem položaju, malce pozneje pa se je moral znova izkazati čilski vratar Claudio Bravo po strelu Marka Bresciana, igralca katarske Al Garafe in nekdaj med drugim tudi Parme in Lazia, z dobrih desetih metrov.

Avstralci so v tem delu delovali precej konkretneje kot v prvem polčasu, kljub temu pa so bili Čilenci v 61. minuti znova blizu zadetka, žogo po šibkem strelu Valenciinega napadalca Eduarda Vargasa je tik pred golovo črto izbil Alex Wilkinson. Po dolgem zatišju, kar zadeva priložnosti, pa je Čile dokončno odločil tekmo v sodniškem dodatku, ko je z roba kazenskega prostora zadel nogometaš Wigana Jean Beausejour.