Homoseksualni nogometaši so od nekdaj oklevali z razkritjem svojo spolno usmerjenost, saj so se bali, da bi zaradi tega izgubili službo, ali bili celo prisiljeni v prenehanje igranja nogometa. Da bi prekinili s homofobijo v nogometu, so se pri Nemški nogometni zvezi odločili za izdajo pamfleta, do katerega se je še pred njegovo izdajo dokopal časnik Die Welt.

Pamflet, ki igralcem svetuje »pravilen« način razkritja svoje spolne usmerjenosti, pa je napisan na vse prej kot sprejemljiv način. V njem je namreč zapisano, da morajo nogometaši to storiti tik pred koncem sezone, saj bo novica v medijih precej manj odmevna, s čimer bi se nogometaši izognili prevelikemu pompu.

Kritiki sicer opozarjajo, da zgolj pamflet še zdaleč ni dovolj za soočenje s homofobijo v športu, kjer prevladuje tako imenovana »mačo« kultura. »Izdaja brošure je ena stvar, a po tem človek ne morejo biti prepuščen samemu sebi,« je opozoril prvi mož instituta Magnusa Hirschfelda, ki se bojuje proti homofobiji v športu, Jörg Litwinschuh.

Litwinschuh bi zato veliko raje videl, da bi bil izdelan dolgoročni načrt, s katerim bi ob pomoči mladinskih skupin in trenerjev homofobijo v športu zatrli pri njenih koreninah.

Pamflet je sicer vzbudil tudi pozornost nemške ministrice za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ki se prav tako strinja, da je brošura le izgovor nogometne zveze, da se izogne večji odgovornosti. »Zakaj ne more trener v nemški ligi na svoj stol enostavno razgrniti mavrično zastavo,« je izjavila za Die Welt.