Ob robu svetovnega prvenstva v nogometu je v teh dneh v Sloveniji tudi nekaj slabe volje. Slišali smo precej pritožb gledalcev, ki si tekem ne želijo ogledati na drugem programu Televizije Slovenija, ampak na tujih, predvsem na hrvaški televiziji. A to ni mogoče, ker so (vsaj med večino tekem) HTV 2 slovenski operaterji v času tekem zatemnili. Ker so bili to primorani narediti, je bilo tudi med njimi nekaj slabe volje. Marsikateri gledalec ne more razumeti, zakaj v določenem obdobju ne more gledati programa na kanalu, za katerega je plačal. Kdo bi jim zameril, kajti razlika med poslušanjem razvnetega Draga Čosića na hrvaški televiziji v primerjavi s komentatorjem na slovenski, ki se ves čas nekaj sprašuje, med prenosom ne pove nič zanimivega in gledalca predvsem uspava, je precejšnja. Zakaj so kanali zatemnjeni, smo preverili pri vseh vpletenih straneh, pri RTV Slovenija, slovenskih kabelskih operaterjih (Telekom, Telemach, T-2, Amis) in Hrvaški radioteleviziji (HRT).

Neenotni operaterji

RTV Slovenija je že pred časom po twitterju sporočila, da nima pristojnosti za zatemnitev (pri transmisiji kanalov) in naj se uporabniki obrnejo na svojega operaterja. »Zahtevo za zatemnitev kanala lahko poda le tisti, ki ima interes, v tem primeru je to HRT, ker imajo pravice izključno za območje Republike Hrvaške. V principu imajo enako pogodbo kot mi, ker se je Evrovizija pogajala v imenu svojih članic, in imamo krovno pogodbo med Fifa in Evrovizijo. Izključne pravice ima televizija le za svoje območje in jezik, v katerem oddaja,« nam je pojasnil producent športnega programa na RTV Slovenija Tom Tomanić. HRT je dopis slovenskim operaterjem, v katerem jih obvešča, da ima hrvaška televizija pravice le za hrvaško območje, tudi poslala. Tako je bila odgovornost za predvajanje signala v času tekem prenesena na slovenske operaterje. Nekateri so se tega držali od vsega začetka, nekateri ne. Vprašanja o tej tematiki smo poslali na Telekom, Telemach, T-2 in Amis. Medtem ko odgovora od Amisa nismo dobili, so s T-2 zatrdili, da je zatemnitev zahteval HRT. Podoben odgovor so poslali s Telemacha, kjer so potrdili, da zatemnitev izhaja iz dopisa HRT. Neuradno so bili pri Telemachu, ki je zahtevo spoštoval od vsega začetka, nezadovoljni, ker drugi operaterji tega niso storili.

Drugače so problematiko interpretirali pri Telekomu. Zatrdili so, da je zatemnitev zahtevala RTV Slovenija, in trditev podkrepili z dopisom z 20. junija (sedem dni po začetku SP), v katerem pa TV Slovenija Telekom poziva, naj pri retransmisiji (ne pri transmisiji, op. a.) signala na ozemlju Republike Slovenije striktno zatemnjuje vse medije, ki predvajajo tekme SP. Dodali so, da jim bodo poslali še seznam kršitev s povabilom na poravnalni sestanek. Enak dopis je RTV Slovenija poslala tudi Amisu in T-2, ki sta po mnenju javne televizije prav tako kršila ekskluzivnost televizijskih pravic.

Recipročnost jim ni v interesu

»Vsi kabelski operaterji morajo imeti urejene pravice tudi pri retransmisiji, ne le pri transmisiji. Nimamo pravice zatemnjevati kanalov pri transmisiji signala, ampak imamo pravico, da pri retransmisiji signalov na ozemlju Republike Slovenije striktno zatemnjujemo vse medije, ki predvajajo tekme. To lahko zahtevamo, ker imamo ekskluzivne pravice za Slovenijo,« je Tomanić pojasnil, zakaj je RTV Slovenija omenjeno obvestilo poslala operaterjem.

Sicer je HRT poslal dopis na RTV Slovenija, v katerem je prosil za recipročnost signala, da RTV Slovenija dovoli HRT predvajanje v Sloveniji, HRT pa RTV Slovenija na Hrvaškem. Odgovor je bil negativen, ker RTV Slovenija nima pravic za Hrvaško in obrnjeno. Pravijo, da bi kršili pogodbo, če bi to dovoljenje izdali, in da ne bi imeli nič proti predvajanju HTV 2 v Sloveniji, če v pogodbi tega člena ne bi bilo.