Nasa je namreč izvedla aerodinamične teste, ki so pokazali, da se je nova zasnova obnesla precej bolje kot tista izpred štirih let. Takrat, na SP v Južnoafriški republiki, so igralci igrali z Jabulanijem.

Ta je bil po mnenju igralcev preveč nepredvidljiv, kar je bila posledica skoraj povsem gladke površine. Žoga je takrat letela v nepredvidene smeri. Nekateri napadalci so to znali unovčiti v svojo korist, let žoge pa je povzročil precej nejevolje pri vratarjih.

Nemški proizvajalec športne opreme Adidas se je tako s svežimi spomini na kritike lotil zasnove Brazuce in ustvaril bolj predvidljivo žogo. "Adidas je dve leti in pol posvetil razvoju in izboljšanju žoge, ki je doživela največ preizkusov v zgodovini," so zapisali pri Adidasu.

"Brazuco sestavlja šest revolucionarnih delov, kar izboljšuje simetrijo in učinkovitost. Oblike teh delov omogočajo večjo hitrost med letom in poudarjajo okroglost žoge," so pojasnili pri nemškem proizvajalcu. Šivi na žogi so bolj globoko kot pri Jabulaniju, površino pa obdajajo majhne izbokline. Vse z namenom, da žoga leti hitreje in bolj naravnost, pravijo pri Nasi.

Te majhne izbokline in globlji šivi zmanjšujejo pritisk za žogo, ki jo ustavlja. Rabi Mehta, šef oddelka za aerodinamične preizkuse pri Nasi, je vse skupaj pokazal v vetrovniku. "Kar gledamo pri teh testih z dimom je to, pri kateri hitrosti se vzorci spremenijo," pravi Mehta.

Pri Brazuci se te spremembe zgodijo pri 48 kilometrih na uro, a so precej manj opazne pri 80 do 90 kilometrih na uro, kolikor znaša hitrost običajnega strela na svetovnem prvenstvu. "Nogometaši bi morali biti s to žogo bolj zadovoljni kot s tisto pred štirimi leti," meni Mehta.