Europol ugotavlja, da naj bi bile v zadnjih letih nameščene tudi tekme v najuglednejših tekmovanjih, v ligi prvakov in kvalifikacijah za svetovno in evropsko prvenstvo.

Nameščenih 380 tekem

Europol trdi, da so med letoma 2008 in 2011 odkrili 380 nameščenih tekem po vsej Evropi, med njimi pa sta tudi vsaj dve tekmi lige prvakov. Ena je bila odigrana celo v Angliji, a točnih podatkov, za katero tekmo gre, niso sporočili. Poleg tega naj bi se izide tekem nameščalo tudi v Uefinih kvalifikacijah za Euro in svetovno prvenstvo.

Kriminalne skupine naj bi na izide nameščenih tekem vplačale okoli 16 milijonov evrov, s čimer so zaslužile 8,5 milijona. Največji posamični zaslužek je znašal 140 tisoč evrov. V nečedne posle naj bi bilo vpletenih 425 oseb, med njimi tudi sodniki, klubski funkcionarji in nogometaši. Vse niti vodijo k azijskemu združenju s sedežem v Singapurju, ki naj bi skrbelo za razplete nogometnih tekem in goljufije na stavnicah; združenje je zelo dejavno tudi v Evropi.

Pri preiskavi sodelovala tudi Slovenija

Preiskavo so vodili predstavniki Europola iz Nemčije, Finske, Madžarske, Avstrije in Slovenije, pri delu pa so jim pomagali tudi Eurojust, Interpol ter preiskovalci osmih drugih evropskih držav. V akciji, v kateri Slovenija sodeluje od leta 2009, je sodelovala tudi slovenska kriminalistična policija in državno tožilstvo. Med drugim so preučili 13.000 sporočil elektronske pošte in drugega materiala, ki so bili neposredno povezani z osumljenci in različnimi tekmami. Na Europolu so potrdili, da so kriminalci na stavnicah s krojenjem izidov zaslužili najmanj osem milijonov evrov, dva milijona pa porabili za podkupnine.

Vodja Europola Rob Wainwright opozarja, da gre le za že razkrite zadeve in dodaja: "To je le vrh ledene gore. To je zelo žalosten dan za evropski nogomet. A ta preiskava kaže tudi moč policijskega dela in sodelovanja ter v boju proti kriminalu." Slednji je obljubil tudi, da bo podrobnosti preiskave razkril predsedniku Uefe Michelu Platiniju.

V Sloveniji že ovadenih devet oseb

Kot so danes povedali pri slovenski policiji, je akcija tudi v Sloveniji pripeljala do konkretnih rezultatov, saj so kriminalisti pri nas leta 2010 in 2011 ovadili štiri osebe zaradi nezakonitega dajanja in sprejemanja daril, pet oseb pa zaradi organiziranja nedovoljenih iger na srečo.

Mandat skupne preiskovalne skupine se je januarja sicer končal, a kot poudarjajo na policiji, se s tem ni končalo sodelovanje policij na področju stavniškega kriminala v športu, saj se je oblikoval okvir za prihodnje tesno sodelovanje.

Fifa pozvala k tesnejšemu sodelovanju s policijo

Po današnjem razkritju Europolovega poročila o korupciji v nogometu v Haagu so se oglasili tudi na Mednarodni nogometni zvezi in pozvali športne zveze in preiskovalne organe k tesnejšemu sodelovanju, poroča nemška agencija dpa.

"Prirejanje izidov je globalni problem, ki jutri ne bo izginil. Fifa in celotna nogometna srenja se je dolžna boriti proti temu, a sami temu ne bomo kos," je v ponedeljek dejal varnostni direktor Fifa Ralf Mutschke.

Mutschke, ki je pred tem vodil nemški zvezni kriminalistični urad, pravi, da posamezne zveze lahko kaznujejo le nogometaše, uradne osebe in klube, ne pa tudi tistih, ki v stavniških prevarah v ozadju režirajo manipulacije na igriščih in ki niso neposredno povezani s športom.

"To je pomembna tema za nogomet in posamezne vlade, ki jo je treba rešiti," je ob tem na Twitterju zapisal predsednik Fife Sepp Blatter.